V Ostravě se po letech objevil sýček. Podle odborníků jde o naprostý unikát

29. říjen 2020 11:43

Naše nejohroženější sova – sýček obecný – se vrátila do Ostravy. Vyplývá to z posledních pozorování ornitologů. Podle nich jde o naprostý unikát. Odborníci totiž tvrdí, že sýček ve městě dlouhodobě přichází o své přirozené prostředí. I proto z jeho území prakticky vymizel.

„Jako ornitologové jsme rádi, že se nám podařilo po dlouhé době zjistit výskyt sýčka na kraji Ostravy. Standardně se ve městě kromě zoo nevyskytuje,“ říká předseda Slezské ornitologické společnosti Patrik Molitor.

Čtěte také

Ornitologové doufají, že nejde o osamělého ptáka. Hledají proto další stopy a do stodoly, kde sovu objevili, instalovali dvě speciální budky.

„Budky jsme dostali ze záchranné stanice v Bartošovicích a upravili jsme je proti kunám. Kuny a kočky jsou pro sýčka velmi nebezpečné. Ale také různé lidské nástrahy jako roury či kádě, kam může sýček spadnout,“ vysvětluje ostravský ornitolog Jaroslav Kubenka.

Pochvaluje si vstřícnost majitele stodoly. „Je opravdu vidět, že zájem mají i laikové. Chtějí, aby se tady tato vzácná sova udržela,“ dodává Kubenka.

Ornitologové teď budou čekat do jara, jestli sýček zahnízdí ve speciálních budkách nebo v jejich okolí.

Sýček obecný (Athene noctua) dorůstá sotva velikosti holuba domácího. Sýčka celoročně nalezneme především v otevřených krajinách. Živí se především drobnými hlodavci.

V roce 2018 se stal sýček obecný Ptákem roku České republiky. Jako nejohroženější sova v Česku byl na pokraji vyhynutí se 100–130 zbývajícími páry.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související