V Ostravě začala stavba nového vědecko-výzkumného centra LERCO

24. leden 2024 06:20

V Ostravě-Vítkovicích zahájila Ostravská univerzita stavbu nového vědecko-výzkumného centra pro lékařskou fakultu. V budově s názvem LERCO (Life Environment Research Center Ostrava) bude pracovat 9 vědeckých týmů. Laboratoře a další technické vybavení tam ale využijí i studenti přírodovědných nebo lékařských oborů. Univerzita centrum financuje z Fondu pro Spravedlivou transformaci a jeho výstavba bude stát skoro 2 miliardy korun.

Na základní kámen budovy nového centra Lerco symbolicky poklepali kladívky zástupci Ostravské univerzity, města i kraje. Budovu, uvnitř které budou třeba laboratoře, už dělníci začali stavět. V budoucnu bude stát vedle rozestavěného děkanátu v areálu lékařské fakulty v Ostravě-Vítkovicích.

„Jsou tam specifické speciální laboratoře, například na práci s viry. A jsou tam třeba modelové prostory, kde se operatéři budou učit na fantomech jak nové operační postupy, tak zkoušet nové operační nástroje,“ popisuje hlavní řešitel projektu LERCO profesor Roman Hájek, jaké technické vymoženosti a přístroje nové centrum studentům a vědcům nabídne.

V centru přitom bude hlavně pracovat devět vědeckých týmů. „Čtyři zastupuje přírodovědecká fakulta, tři lékařská fakulta, pedagogická jeden – zaměřený třeba na kvalitu života. Jsou tam epidemiologické programy na lékařské fakultě,“ dodává Hájek.

Stavba centra stojí necelé dvě miliardy korun a Ostravská univerzita jej financuje z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu Spravedlivá transformace. V něm je dohromady 13 projektů, které mají kraji pomoct k proměně regionu po útlumu těžby a LERCO je jedním z nich.

„Já si myslím, že Ostrava už ten přechod z těžkého průmyslu má relativně za sebou, přesto všechno trošičku to město ještě tápe v té svojí identitě. A já říkám dlouhodobě, za mě má ta nová identita být věda, výzkum, vysoké školy,“ doplňuje primátor města Jan Dohnal (ODS).

Podle odhadů má centrum začít fungovat v roce 2026 a lékařská fakulta doufá, že pomůže zvýšit prestiž celé Ostravské univerzity. Do Ostravy by totiž za výzkumem mohla nalákat i světové vědce a zahraniční studenty.

Spustit audio

Související