V Ostravě začíná festival Colours of Ostrava

9. červenec 2009

V moravskoslezské metropoli se dnes otevřou brány festivalu Colours of Ostrava. Během čtyř dnů se na osmém festivalovém ročníku představí více než stovka kapel, dýdžejů nebo divadel a festival návštěvníkům nabídne také nejrůznější worskopy, besedy a filmové projekce.

Osmý festivalový ročník dnes ve 20:00 se svým bandem zahájí Michael Nyman, známý britský skladatel vážné a filmové hudby a jedna z největších hvězd letošních Colours. "Nyman se svým orchestrem opravdu předvede překrásný kus nádherné minimalistické hudby," říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Vedle Michaela Nymana se letos na festivalu objeví i další hvězdná jména. Například bývalý frontman kapely Talking Heads David Byrne, jazzový zpěvák Jamie Cullum, nebo zakladatel kapely Yes Jon Anderson.

Své místo na Colours of Ostrava budou mít i divadla. "Snažil jsem se vybírat divadla, která mají přesah a divadla, jejichž představení v současnosti patří skutečně mezi to nejkvalitnější a nejoceňovanější nejen v České republice ale i v zahraničí," vysvětluje dramaturg divadelní scény Jiří Moravčík. Na festivalu tak vystoupí například Teatr Novogo Fronta, Bílé divadlo, nebo Divadlo Sklep.

Festival letos nabídne také komentované prohlídky ostravských industriálních památek. "Nabídneme návštěvu takzvaných Ostravských Hradčan - Dolní oblasti Vítkovic, vysoké pece. Dokonce na jednu proběhne výjimečný výstup," dodává další organizátor festivalu Jiří Sedlák.

Kromě komentovaných prohlídek bude doprovodný program festivalu sestávat i z workshopů salsy, břišních tanců nebo bubnování. V Minikině se budou promítat hudební filmy a pro rodiče s dětmi bude nachystaný dětský koutek.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu