V Ostravě začíná fungovat centrum kolaborativní robotiky

20. září 2018

Firmám na Ostravsku nově pomůže takzvané centrum kolaborativní robotiky. Za jeho vznikem stojí Moravskoslezský automobilový klastr, který tak reaguje na nedostatek pracovníků na trhu. Firmy si tak ve speciální laboratoři mohou vyzkoušet práci s takzvanými koroboty, kteří můžou odlehčit jejich zaměstnancům i přetíženým výrobním linkám.

Pracoviště za zhruba 4 miliony korun nabízí firmám zatím 3 typy korobotů.  Vybavení ostravského centra ale bude podle šéfa Moravskoslezského automobilového klastru Ladislava Glogara reagovat na aktuální potřeby trhu.

„Chtěli bychom tady mít zastoupenou určitou úroveň kolaborativních robotů a připravujeme dobudování virtuální reality, abychom mohli té firmě, aniž bychom zasáhli do jejich stávajících výrobních kapacit, ukázat, jak by to mohlo fungovat,“ dodává Glogar.

Firmy se budou moci při testování korobotů v Ostravě opřít o zázemí Moravskoslezského inovačního centra, které nabízí poradenství i pomoc s přechodem na Průmysl 4.0. To už teď hlásí první zájemce.

„V rámci koučinkového programu Expand máme přes 60 firem a některé z nich zajímá, jak by to mohly využít. A my se právě soustředíme na to, abychom měli ten tým lidí, kteří pomůžou firmám najít změny procesů vedoucích k vysoké produktivitě,“ potvrzuje šéf Moravskoslezského inovačního centra Pavel Csank.

Na Centrum kolaborativní robotiky navážou další sdílené laboratoře. Ty budou řešit například mechatroniku nebo elektromagnetiku budoucnosti nebo takzvaný průmyslový internet věcí. Dokončeny mají být v roce 2020.

autor: stj
Spustit audio

Související