V třinecké odborné škole mají novou dílnu robotiky

10. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

Novou dílnu robotiky a automatizace otevřeli ve Střední odborné škole Třineckých železáren. V průmyslových firmách totiž čím dál více činností vykonávají místo lidí roboti, a tak na škole chtějí studenty na práci s nimi pořádně připravit. Podle třinecké školy pak budou mít jako absolventi daleko větší šanci získat atraktivní zaměstnání.

K dílnám na třinecké střední škole přibyla jedna úplně nová, a to učebna robotiky. Dominantní prostor tu zabírá bílý průmyslový robot, který je uzavřený v bezpečné kleci.

„On má sice nosnost šest kilo, ale síla těch pohybů je tak velká, že kdyby se člověk dostal do té zóny, mohlo by dojít k vážnému úrazu. Ta ohrada je natolik zabezpečená, že v momentě, když tam někdo vstoupí a otevře, se robot zastaví,“ vysvětluje učitel odborné výchovy Rostislav Michna.

Robot se stále neúnavně hýbe. Toho, co umí, je hodně. „Ten robot dokáže tisíce a tisíce věcí. Záleží konkrétně na tom, v jakém prostředí pracuje a na co bude nastavený,“ dodává Michna.

Může například svařovat, šroubovat, přemisťovat věci nebo dokonce psát. Tady ve škole budou studenty připravovat na to, aby právě takové roboty uměli sestrojit, ovládat, programovat nebo seřizovat.

„Napříč strukturou našich technických oborů budou mít žáci zařazeny prvky automatizační techniky, robotiky do výuky tak, aby potom měli uplatnění ve firmách, kde budou pracovat,“ říká ředitel školy Aleš Adamus.

Průmyslový robot je tady na škole sotva pár dní. Firma, která ho dodala, teď bude školit pedagogy. Jako učební pomůcka začne naplno sloužit nejpozději od nového školního roku spolu s dalším novým vybavením dílen.

„Určitě je super, že máme takové možnosti. Na každé škole to určitě není,“ říká David, student elektrotechniky.

autor: iha
Spustit audio