V ostravské zoo jsou k vidění čtyři mláďata mangust trpasličích

19. srpen 2020 11:18

Rodina mangust trpasličích v ostravské zoo se rozrostla o nové členy. Čtyři mláďata, která přišla na svět v polovině července, trávila první týdny v bezpečí doupěte. Nyní už je ale uvidíte ve venkovní části expozice Tsavo.

Mláďata mangust trpasličích se narodila 16. července. Jedná se o první mláďata narozená v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava v nově sestavené skupině.

„Jejich pohlaví zatím neznáme. U mangust trpasličích se rozmnožuje vždy pouze dominantní pár. Samice je březí 49–56 dní. Po porodu zůstávají mláďata první čtyři týdny ukrytá v norách,“ popisuje mluvčí zoo Šárka Nováková s tím, že do péče o nejmladší členy skupiny se zapojují i podřízení jedinci – pomáhají s výchovou mláďat, hlídají je, přenášejí a samice je mohou dokonce i kojit.

Celou skupinu drobných šelem, která aktuálně čítá devět členů, mají možnost návštěvníci vidět v expozici Tsavo pod výběhem afrických zvířat v blízkosti zastávky safari expresu.

Mangusta trpasličí (Helogale parvula)
Je nejmenším zástupcem promykovitých šelem. Obývá travnaté stepi i suché písčité či skalnaté štěrkové plochy západní Afriky od Etiopie přes Botswanu až po Angolu. Je aktivní přes den. Žije společensky v rodinných skupinách o 20–30 členech vedených dominantní samicí. Dožívají se 10 až 14 let.

Spustit audio

Související