V ostravském Divadle Jiřího Myrona finišuje první část rozsáhlé rekonstrukce

13. září 2018 10:18

Sex, drogy a hafo prachů. Touto hrou se divákům už tuto neděli otevře nová experimentální scéna Divadla Jiřího Myrona v Ostravě. Komorní scéna vznikla přestavbou divadla. Původní Národní dům, kde Divadlo Jiřího Myrona sídlí, je nejstarší kulturní stavbou ve městě. Opravy stály zhruba 150 milionů korun.

Jsme na nové komorní scéně divadla v Divadle „12“. Kolem jsou haldy rozebraných sedadel, podsedáků i opěradel, které tady chlapi dávají dohromady. „Teď připevňujeme opěradla, pak je očíslujeme. Bude jich tady šedesát,“ říká jeden z dělníků.

Tato malá scéna se lidem otevře už v neděli 16. září. Na dokončovací práce dohlíží šéf výpravy a scénograf divadla David Bazika. „Od čtvrtka nastupujeme s celým týmem našich dílen a techniků a máme první technickou zkoušku na první premiéru, která se zde odehraje. Takže jsme opravdu v naprostém závěru,“ říká Bazika.

Sál je součástí první etapy rekonstrukce, která stála zhruba 150 milionů korun. Během přestavby vznikla také průchozí pasáž a kavárna v místech bývalého divadelního bufetu.

„Ta kavárna bude otevřena zvenčí. To znamená, bude se sem moci chodit i během dne a nebude závislá na představení. Bude se jmenovat, jak se jmenovala kdysi, čili Kavárna Národní dům,“ říká mluvčí divadla Šárka Swiderová.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související