V ostravském domově Iris vzrostl počet seniorů s potvrzenou nákazou covid-19

16. duben 2020 15:52

O 11 potvrzených případů vzrostl počet seniorů s koronavirem v ostravském domově Iris. Je společně s Alzheimer centrem Ostrava jedním ze dvou zařízení v Moravskoslezském kraji, kde se objevila hromadná nákaza. V Irisu je celkem nemocných 33 klientů a deset zaměstnanců.

Rychlotesty objevily případy koronaviru u lidí i v dalších šesti pobytových zařízeních v regionu. Zatím ale nejsou potvrzené standardními laboratorními testy. Podle šéfky krajské hygienické stanice Pavly Svrčinové se jedná o jejich plošném využití.

„Některé šetříme už od víkendu – porovnáme, kolik už jsme tam provedli PCR testů a jaké byly jejich výsledky. A podle toho po domluvě s krajským úřadem se rozhodneme, které přednostně budeme testovat a které budou až třeba příští týden,“ dodala Svrčinová.

Opakované rychlotesty

Moravskoslezský kraj zřejmě urychlí druhé kolo testování v pobytových zařízeních pro seniory. Plošně se kontrolují zaměstnanci a klienti v asi 120 zařízeních. Někteří už jsou hotoví a druhé kolo testů měli rozjet podle nařízení ministerstva zdravotnictví za 14 dnů. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) ale rychlotesty nefungují vždy, kraj se proto chce poradit s epidemiology a druhé kolo spustit už po několika dnech od prvního testování.

Nakažených covid-19 je v Moravskoslezském kraji už přes 700 lidí, na nákazu dosud v regionu zemřelo deset osob. Narůstá ale počet vyléčených, kterých je přes osm desítek.

Spustit audio

Související