V přehradách na Frýdecko-Místecku se mimořádně zvýší hladina vody

20. únor 2019

Podnik Povodí Odry dočasně mimořádně zvýší úroveň maximálních hladin na soustavě vodních nádrží Morávka, Žermanice a Olešná na Frýdecko-Místecku. Důvodem je chystaná oprava přivaděče, během níž nebude přitékat voda z řeky Morávky do přehrady Žermanice.

Díky zvýšení hladin vody v uvedených přehradách nebudou muset být omezováni významní odběratelé, pokud by nastalo sucho, oznámila dnes Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který je správcem vodních toků a vodních děl na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje.

„Již nyní bude zvyšována hladina na nádržích Morávka, a to o dva metry, a Olešná o 0,3 metru. Následně bude voda z nádrže Morávka před uzavřením přivaděče převedena do nádrže Žermanice, aby bylo dosaženo cílové úrovně cca 0,5 metru nad její maximální zásobní hladinou,“ uvedla Vlčková.

Přivaděč, kterým do Žermanic proudí voda z Morávky, se bude opravovat od dubna až do prosince. Oprava přijde zhruba na 120 milionů korun. „Zvýšené množství vody v nádrži Morávka mohou v případě potřeby vodohospodáři využít pro převod vody do nádrže Žermanice také po ukončení opravy přivaděče ke konci roku 2019,“ dodala mluvčí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související