V Poodří začala obnova čtyř rybníků. Odbahnění a oprava hrází přijde na 50 milionů

19. únor 2019

Přírodní rezervace jsou obvykle místem, kde najdete klid a zajímavé scenérie krajiny. V rezervaci Bažantula u Studénky ale teď začali dělníci ve velkém kácet a těžit bahno z vypuštěných rybníků. Správa Chráněné krajinné oblasti Poodří chce za 50 milionů zlepšit hlavně podmínky pro život ptáků a chráněných rostlin.

Pěšinou po zarostlé hrázi mezi rybníky Bažantula a Kozák se blížíme k dělníkům, kteří tady kácí. „Ty hráze jsou na celých rybnících v hrozně špatném stavu,“ říká náš dnešní průvodce, ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří Jan Klečka. „To jsou desítky let, kdy byly v podstatě bez údržby, tak zarostly náletem. A už jsou ve stavu, kdy přestávají těsnit,“ dodává.

David Kudela tady právě kácí dřeviny. „Tečka na tom stromu, to znamená, že ta dřevina se kácí. Pak jsou tady stromy, které jsou označené křížkem. To jsou hodnotné dřeviny, které by měly zůstat zachovány,“ říká spolumajitel firmy na kácení stromů.

Pracuje se nejenom na hrázi, ale i na dně vypuštěného rybníka. Pracují tam dva bagry. „Kozák je posledním z rybníků, je v nejhorším stavu, co se týká zabahnění. Cílem je to bahno odstranit, rybník znovu prohloubit a vytvořit zde podmínky pro výskyt plavínu štítnatého, který tu dříve býval a postupně zarůstá orobincem, který se tu rozšířil,“ vysvětluje Jan Klečka.

Teď jsme se přesunuli o pár set metrů dál, stojíme na hrázi mezi rybníky Bažantula a Velký Okluk. Když se tak dívám na tu plochu toho vypuštěného rybníka, tak uprostřed to vypadá jako nějaký ostrov. Dokonce dva.

„Ten ostrov je výbornou příležitostí k zahnízdění, protože je to chráněné před predátory, takže ptáci to rádi využívají. Bohužel za ty roky, za těch 30 let, to zase zarostlo náletem a jako příležitost k hnízdění je to špatně využitelné. My část těch ostrovů taky odlesníme, ty dřeviny odstraníme a zároveň vytvoříme to příbřežní pásmo takové, aby bylo pro hnízdění vhodné,“ dodává ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Poodří Jan Klečka.

Práce v přírodní rezervaci Bažantula by měly být hotové na podzim příštího roku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související