V první linii jsou i popeláři. Ohrožuje je infikovaný odpad

11. duben 2020 07:20

Do první linie se dostávají nejen lékaři, policisté, hasiči a vojáci. Ale také pracovníci odpadových společností. Ti se totiž setkávají s potenciálně infikovaným odpadem při jeho pravidelných svozech. Natáčeli jsme na Novojičínsku.

„Kluci na stupačce mají roušky, musí mít chráněné oči. Mlží se jim to, potí se, špatně se jim dýchá. Je to velký problém,“ popisuje aktuální situaci pracovníků svozových firem řidič popelářského vozu Jaroslav Kyselý.

Se svými kolegy sváží odpad v Kopřivnici a okolí. Ochranné prostředky tam mají povinné. „Určitě musí mít ochranné brýle proti tomu aerosolu, na ústech musí mít ústenku nebo ideálně respirátor s biologickým filtrem. Také musí mít ochranný oděv, rukavice a obuv,“ popisuje jednatel společnosti Slumeko Vladimír Pustka.

V kopřivnické firmě ale zavedli i další opatření. „Abychom co nejvíce omezili riziko přenosu nákazy mezi zaměstnanci, rozdělili jsme je do skupin, které spolu nepřijdou do kontaktu,“ dodává Pustka.

Čtěte také

Omezený styk mezi pracovníky platí i v ostravské odpadové společnosti OZO. Tam zaměstnance navíc vybavili i vlastní dezinfekcí. „Byli samozřejmě vybaveni respirátory, rouškami a teď dostali do aut dezinfekci, kterou jsme si sami vyrobili,“ vysvětluje mluvčí společnosti Vladimíra Karasová.

Ve firmě Marius Pedersen navíc předcházejí šíření nákazy mezi pracovníky třeba i tím, že omezili jejich přístup do společných šaten. „Poprosili jsme, aby tam, kde to jde, jezdili do práce už převlečení. Aby do šaten vůbec nemuseli. Je to sice proti hygienickým předpisům, na druhou stranu je lepší, když budou jezdit z domova v montérkách, než abychom museli zavřít celou provozovnu,“ vysvětluje jednatel společnosti Vladimír Podhorský.

Lidé by podle odpadových firem měli být v těchto dnech více ohleduplní. Například by neměli nechávat pytle s odpadky okolo kontejnerů, aby s nimi jejich pracovníci nemuseli přijít do přímého kontaktu.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související