V Třinci mají neobyčejné lavičky. Lavičky s příběhem

15. srpen 2016

Přemýšleli jste už někdy, do kolika krátkých vět se dá vměstnat životní příběh jednoho obyčejného člověka? V Třinci to ví naprosto přesně. Do dvaceti. Jak to zjistili?

Knihovníci Regína Szpyrcová a Jan Delong stáli nedávno před zvláštním úkolem. Měli vymyslet originální výzdobu na nové dřevěné lavičky. Vypořádali se s tím po svém a Třinec má díky nim novou turistickou zajímavost.

„Jedná se o příběh jednoho fiktivního Třinečana, který se v Třinci narodil, žil tady celý život s mírnou přestávkou a těch laviček je různě rozesetých po Třinci právě dvacet. A když člověk projde všechny, tak si poskládá dohromady celý život toho člověka,“ vysvětluje Jan Delong.


Vymysleli jsme příběh jednoho Třinečana a s tím si hráli. Výsledkem je dvacet různých větiček z jeho života tak, aby se s tím kdokoliv, kdo žije v Třinci, mohl snadno identifikovat.

První příběhová lavička je naproti nemocnice Sosna, poslední pak stojí také nedaleko odtud. „První je naproti nemocnice, kde většina Třinečanů projde tou porodnicí, takže je to takové symbolické, že se všechno tak protíná,“ dodává Delong.

„Příběhové lavičky jsou výsledkem dobré spolupráce mezi radnicí a knihovnou. Protože začalo to, když si vzpomínám, tak, že nás oslovili z vedení města, jako knihovníky, jestli bychom jim nepomohli vymyslet nápisy, které by byly vyryty na těchto dvacet dřevěných laviček,“ vzpomíná knihovnice Regína Szpyrcová.

Čtěte také

„Asi měli trošku jinou představu. Mysleli si, že budeme listovat knihami a budeme používat citáty moudrých a slavných, tak jsme je trošku vyvedli z omylu. Ale nakonec myslíme si, že to je asi ku prospěchu a ke spokojenosti všech,“ usmívá se knihovnice.

Takže se se stalo to, že vymysleli koncept, vymysleli příběh jednoho nejmenovaného Třinečana a s tím si hráli. Výsledkem je dvacet různých větiček z jeho života tak, aby se s tím kdokoliv, kdo žije v Třinci, mohl snadno identifikovat.

Bylo těžké vtělit příběhy jednoho člověka do dvaceti krátkých větiček? „Byla to výzva, ale myslím si, že společně s Regínou se nám povedlo to sesumírovat a zkondenzovat ten příběh a že to vyšlo nakonec,“ uzavírá knihovník a básník Jan Delong.

Pokud byste si sami chtěli sestavit celý příběh, zastavte se do knihovny v Třinci. Dostanete příběhovou mapu a pak už jen stačí procházet se městem a zapisovat.

Spustit audio

Související