Varhanáři dokončují montáž nových varhan v kostele v Příboře

16. září 2018

Po sto letech bude mít kostel svatého Valentina v Příboře znovu plnohodnotné varhany. Ty budou věrnou kopií původního barokního nástroje. Varhanáři teď po dvou letech prací své umělecké dílo dokončují a připravují varhany na první slavnostní koncert.

Původní barokní varhany z přelomu 18. a 19. století dohrály během první světové války, kdy píšťaly zabavila armáda. Na prázdné místo pak namontovali menší přenosné varhany.

„Jejich stav se postupně zhoršoval, byly napadeny červotočem a nepostačovaly ani koncertnímu, ani liturgickému provozu,“ vysvětluje organolog Ostravsko-opavské diecéze Jiří Krátký.

Od původního nástroje se ale varhanářům dochovala dispozice. „Což vlastně je to, jaké píšťaly a jaký tvar rejstříku se v těch varhanách dochoval. To znamená, věděli jsme, jak ty varhany byly původně veliké. A od varhanáře Staudingera se nám dochovaly nějaké vzory nástrojů třeba ve Švábenicích nebo v Kružberku nebo v Nových Lublicích,“ vysvětluje varhanář Boris Mettler.

 

Mezi nářadím a spoustou materiálu včetně ještě nenamontovaných píšťal hraje na klaviaturu německý varhaník a skladatel Martin Sturm.

„Po velmi podařeném restaurování varhan v Německu Borisem Mettlerem jsme se rozhodli dál společně intonovat. Tedy dát píšťalám přesně tu barvu zvuku, kterou potřebují. A to teď tady děláme. Teď jsem slyšel, jak neuvěřitelně skvělé varhany to budou, a tím více se těším na koncert k jejich zasvěcení. To bude velmi, velmi pěkné,“ říká Sturm.

Mladý umělec zahraje na varhany jako první na inauguračním koncertě v neděli za dva týdny. Ve stejný den se nástroj dočká také požehnání.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související