Vdolky

Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Jedná se o vdolky, ale nenechte se zmást, jde o tradiční pečené koláče, nikoliv vdolky smažené.

Připravte si následující suroviny:

  • 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
  • 70 g cukru
  • 2 dl oleje
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1/2 l mléka
  • kostku droždí
  • špetku soli

na posypku:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla

na náplň:

  • 100 g tvarohu
  • povidla

Postup:

  1. Zaděláme kvásek, necháme vzejít, přidáme mouku, vajíčka, necháme vykynout, 2x těsto přemísíme.
  2. Rozdělíme těsto na půl.
  3. Na desce těsto rozválíme do pruhu, na střed klademe tvarohovou náplň.
  4. Přeložíme kraje, přeneseme na plech, tam poválíme, natřeme povidly a posypeme posypkou.
  5. Pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud korpus není zlatavý.

Související

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.

  • Kremeše

    Kremeše jsou oblíbeným dezertem u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Proto není divu, že spousta lidí kremeše zná, a to hlavně z cukrárny.

  • Tip na nepečené vánoční cukroví: Kuličky Tiramisu

    Na adventním věnci už hoří tři svíce, a tak vás i v dnešním Apetýtu zveme k vánočnímu cukroví.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.