Ve Staré Bělé přišli na originální způsob, jak si připomenout události druhé světové války

4. květen 2015

Ruskova, Lyčkova, Dokoupilova nebo Foltova. To jsou jen některé z názvů ulic, které dennodenně míjejí lidé ve Staré Bělé u Ostravy. Místní školáci je zmapovali, vyfotografovali a po jménech společně pátrali. Upomínají totiž na oběti a odbojáře druhé světové války.

Radnice spolu s místními historiky zapojila školu a poslala děti do ulic. Po jménech, která lidé ve Staré Bělé denně čtou na cedulích, pátrali školáci nejen venku, ale taky na internetu a v literatuře. Výsledkem byl dějepis v ulicích.

„Na tomto panelu je vlastně mapa Staré Bělé a na ní jsou vyznačené všechny ulice, které jsou pojmenovány podle těch slavných osobností. Osobností, které padly ve druhé světové válce,“ ukazuje na nástěnku Lukáš.

Jména Urbánek Antonín, Vala Jaroslav, Chrobák Bohumil, Rusek Čestmír, Malík Arnošt, Kotík Jan a další a další. Dohromady je jich čtrnáct.

Čtěte také

„Jsou to odbojáři, kteří byli většinou zatčení gestapem a odvezeni do koncentračních táborů. Pak jsou to oběti války, které padly během osvobozovacích bojů,“ vysvětluje učitelka češtiny a dějepisu a vedoucí ‚pátrací akce‘ Dita Ondrejčeková.

Mapa se jmény

Byl to takový celodenní projekt pro žáky druhého stupně, kdy nejzarytější zájemci o historii měli za úkol hledat informace v knihách, na internetu. „A ti, kteří se o historii až tak moc nezajímají, vyšli do ulic a na místě fotili ty ulice,“ dodává učitelka.

Ti tři nejzarytější zájemci jsou Lukáš, Josef a Pavel. Co říkají na osudy lidí, po kterých pátrali?

„Pro mne to bylo hodně osobní. Někdy jsem se o těch lidech hodně dočetl a bylo mi jich strašně líto. Ale jsem hrdý na to, že bojovali za svůj národ a za svou víru a že se nacistům nikdy nevzdali,“ říká Josef.

Do Staré Bělé nás zavedl magazín Křížem krajem. Jeho záznam naleznete pod odkazem ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku.

Spustit audio