Ve Studénce se rodí nová expozice věnovaná místní legionářské historii

V letech těsně po první světové válce pronajímá hrabě Blücher část prostor svého zámku ve Studénce legionářům. A tady začíná historie Obchodní školy československých legionářů – invalidů. Okolnostem jejího vzniku, fungování i absolventům se věnuje nová muzejní expozice.

Z drobných střípků osobních příběhů se mimo jiné rodí nová expozice věnovaná legionářům a legionářské obchodní škole na zámku ve Studénce. Zabývá se tím Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea, které v zámeckých prostorách sídlí. Právě do jeho rukou se dostávají soukromé archiválie, které jsou pro rekonstrukci legionářské historie zámku velmi důležité.

Legionářské historii je na zámku věnována místnost, které vévodí na zdi objevený nápis Nazdar. Teď ale uvnitř pracují restaurátoři. Před pár dny třeba objevili tajné schránky v trámech opravované stropní konstrukce. Úpravy interiéru mají stihnout do začátku návštěvnické sezony.

Muzejníky taky těší další přírůstky do sbírek. Například lodní lístky z roku 1920, které měli legionáři pro návrat do vlasti.

Spustit audio

Související