Ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava vzniká píseň kampaně Celé Česko čte dětem

15. září 2020

Netradiční pohádkovou píseň a spot připravují organizátoři desátého ročníku akce Celé Česko čte dětem. Hlavní část umělci natáčeli ve studiu Českého rozhlasu Ostrava.  Píseň na příkladech vysvětluje, jak důležité čtení je.

Richard Krajčo, Mirai Navrátil nebo operní pěvkyně Eva Dřízgová nazpívali píseň, jejímž námětem jsou popletené příběhy známých pohádek. Text tak děti s nadsázkou poučuje, jak zmatení mohou být lidé, kteří nečtou.

„Karkulka v lese chodí s oslíkem, hledá mince. Zlý drak ten unudí se, než promění se v prince. A tak to jede dál, abychom ukázali dětem, že je třeba číst, aby si ty pohádky nepletly. A refrén je takovým protikladem těch slok,“ popisuje autor písně Jiří Krhut.

Refrén ve studiu ostravského rozhlasu zpívaly děti z karvinského sboru Permoník a natáčení sloky o znuděném drakovi má za sebou zpěvák David Stypka.

„Celé Česko čte dětem je jeden z nejsympatičtějších projektů, co znám, protože mám tři děti a vím, co to s nimi dělá, když se jim čte. Písnička je moc pěkná a dobře se mi to zpívalo,“ řekl po natáčení Stypka.

Do natáčení se zapojili například i sportovci jako Milan Baroš nebo Rostislav Olesz.

Píseň a videoklip budou mít premiéru 1. října, kdy akce Celé Česko čte dětem začíná.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související