Ve Velkých Hošticích na Opavsku se objevila ptačí chřipka

8. březen 2021 16:02

Veterináři v Moravskoslezském kraji zaznamenali první letošní případ ptačí chřipky. Virus se objevil v malochovu slepic a pekingských kachen ve Velkých Hošticích na Opavsku.

Jak upřesnil mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer, chovatel nahlásil úhyn zhruba poloviny z více než 100 kusů drůbeže. „Úřední veterinární lékaři na místě odebrali vzorky a zaslali k vyšetření. To potvrdilo ptačí chřipku H5N8, která v té letošní vlně převládá,“ řekl Majer s tím, že v neděli pak byly usmrceny zbývající kusy drůbeže.

Ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka řekl, že utracení ptáci byli zlikvidováni ve spalovně nebezpečného odpadu, stejně jako produkce vajec z velkohoštického chovu. „Situace byla řešena prakticky během 24 hodin. Měli jsme zájem na tom, aby to bylo zlikvidováno co nejrychleji,“ řekl Kaděrka.

V ochranném pásmu nejsou žádné velkochovy, pouze drobnochovy, na které se vyhlášení ochranných pásem nevztahuje. „Neměli jsme tam ani pozitivní záchyt u volně žijících ptáků. Zjišťovali jsme původ nákazy, ale chovatel měl zvířata ve voliérách, které byly zastřešené, zasíťované, takže nevíme, jakým způsobem se to tam dostalo,“ dodal Kaděrka.

Celkem 10 ohnisek

Ohniska v chovech se v ČR nachází v šesti krajích, kromě Středočeského a Moravskoslezského také v Jihočeském, Pardubickém, Plzeňském a na Vysočině. U volně žijících ptáků se choroba potvrdila také v Libereckém, Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji a v Praze.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou ve velkochovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Přenos na člověka?

Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka.

Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby nikdy nebyl prokázán z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

autor: Silvie Mikulcová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související