Vesnice kolem Ostravy čelí v nouzovém stavu náporu výletníků

4. duben 2020 07:10

Vesnice okolo Ostravy zažívají v době nouzového stavu velký nápor výletníků. Obyvatelé sídlišť míří auty do malých obcí, kde se houfně vydávají na procházky nebo se sluní u řeky Odry. A třeba v ostravských Proskovicích už musela radnice volat strážníky na školáky, kteří tam přijeli dovádět na sportovní hřiště.

I přes roušku jde na louce v Proskovicích cítit svěží vzduch, kolem jsou rodinné domky a přede mnou moderní sportovní hřiště. Kousek odsud je zastávka autobusu, takže se tady dá z města dojet pohodlně. A to podle starostky Marie Matějové (nez.) využila partička výrostků.

„Přijíždějí nám sem děcka z města. Naši vědí, že je hřiště zamčené a že se tam nesmí. Cizí podlezou pod sítí. Ve městě vidí, že je tam všechno na očích, tak si myslí, že tady jim to projde. Ale neprojde,“ říká starostka.

Čtěte také

Když se udělá hezky, jsou poklidné vesnice v obležení. Třeba ve  Staré Bělé je několik turistických míst s posezením. Už jen některé názvy zní idylicky: Pod Ferdou, U kříže, U vodojemu.

Jak se sama přesvědčuji, posezení jsou to opravdu masivní. Podle starobělského starosty Mojmíra Krejčíčka (nez.) není v silách tak malé obce odpočívadla uhlídat. „Neumím si představit, jak bychom to fyzicky měli udělat. Museli bychom to celé odvézt, což je náročné. A všechno to závisí na počasí. Musíme apelovat na ty lidi, aby si uvědomili vážnost situace a nedělali tady pikniky,“ dodává starosta.

Odra u soutoku s Ondřejnicí

A nápor výletníků zažívá i sousední Polanka nad Odrou. Právě řeka Odra je doslova magnetem. Problém je s motoristy, kteří na hranici Chráněné krajinné oblasti Poodří parkují, kde se jim zlíbí. „Návštěvníci přijedou většinou automobilem a jsou schopni vjet až do těch zakázaných míst,“ potvrzuje starosta Pavel Bochnia z nezávislého sdružení

Ředitel ostravské městské policie Miroslav Plaček upozorňuje, že pokud si teď v nouzovém stavu  třeba skupinka přátel na březích řeky udělá piknik nebo bude jen tak posedávat, hrozí jim postih.

Spustit audio

Související