Vězeňská služba zahájila sbírku pro rodiny dvou obětí střelby

16. prosinec 2019 14:56

Vězeňská služba (VS) dnes ve spolupráci s policejním odborovým svazem zahájila veřejnou sbírku pro rodiny dvou příslušníků bezpečnostního sboru, kteří v úterý zahynuli při střelbě v ostravské nemocnici. Přispívat bude možné do 15. února. Petr Šorm i Petr Lang byli v nemocnici v době svého volna, podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele sboru Petra Dohnala útok necílil na VS.

Vězeňská služba dnes na svém facebookovém profilu uvedla, že devětačtyřicetiletý nadstrážmistr Lang sloužil u VS od 1. července 2005. Až do své smrti působil jako strážný ve věznici Heřmanice. Zůstala po něm manželka a dvě dcery, osmadvacetiletá a třináctiletá. Právě mladší z nich doprovázel Lang minulé úterý k lékaři a zachránil jí život, když ji před střelcem zaštítil vlastním tělem.

Devětatřicetiletý podpraporčík Šorm nastoupil k bezpečnostnímu sboru 15. prosince 2010, pracoval jako řidič v ostravské věznici. Jeho manželka působí v ostravské fakultní nemocnici jako lékařka na onkologii, mají spolu devítiletého syna.

Finanční příspěvky pro pozůstalé lze zasílat na transparentní sbírkový účet číslo 4200555535/6800 s variabilním symbolem 150220.

Pozůstalí mají také ze zákona nárok na odškodnění, poputuje k nim i výtěžek z charitativní akce uspořádané u příležitosti Dne vězeňství.

Pomoci chce také škola

Porubská Základní škola Ivana Sekaniny vyhlásila sbírku na pomoc rodině muže, který vlastním tělem chránil svou dceru. Zavražděný muž byl jedním ze členů Spolku rodičů při ZŠ Sekaniny. ČTK dnes o vzniku veřejné sbírky informoval místopředseda spolku Jan Kňazovčík. Informace byly zveřejněny také na webových stránkách školy.

Čtěte také

Sbírka je účinná od pátku, lidé mohou přispívat na účet 1012201912/5500. Podobně jako další sbírky potrvá do konce března.

„Vyzýváme tímto všechny dobré lidi, kteří chtějí pomoci zmírnit důsledky hrůzného činu, který připravil žákyni naší školy o tatínka, aby přispěli na transparentní účet,“ uvedl spolek na facebookovém profilu školy.

Sbírkový účet založila i samotná FNO a je určen na podporu rodin obětí a zraněných. V pátek na ní bylo přes 1,4 milionu korun. Nemocnice zřídila transparentní bankovní účet s číslem 73030761/0710. Dárci tam mohou přispívat do 31. března 2020. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

Transparentní účet na pomoc pozůstalým po obětech střelby zřídila také Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Studenti a zaměstnanci tam mohou posílat své příspěvky. Transparentní účet má číslo 291463872/0300. Příspěvky lze také v tomto případě zasílat do 31. března. Poté bude vybraná částka ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava předána rodinám obětí, uvedla univerzita. Na účtu je přes sto tisíc korun.

Fanoušci Baníku vybrali 300 tisíc

Přibližně 330 tisíc korun vynesla finanční sbírka ostravských fotbalových fanoušků na sobotním ligovém utkání Baníku proti Spartě. Obnos bude poukázán pozůstalým sedmi obětí tragické střelby.

Ve sbírce, kterou organizoval spolek Baník Baníku, podle webu sdružení bylo vybráno 326.968 korun i drobné sumy v cizích měnách. Dohromady se jedná přibližně o 330 tisíc korun.

Vedle ostravských fanoušků se do charity zapojil i samotný Baník, který z výtěžku věnoval na stejný účel 150 tisíc korun. Další peníze mezi sebou vybírají hráči a zaměstnanci klubu.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související