Oběti úterní střelby ve fakultní nemocnici v Ostravě uctili na mši

12. prosinec 2019 06:20

Například minutou ticha před každým vystoupením na vánočních trzích uctili v Ostravě památku obětí úterní střelby ve fakultní nemocnici. Ta se den po tragédii znovu otevřela, zavřená zůstala jen traumatologická ambulance. V nemocniční kapli také připravili smuteční mši za oběti. Kvůli velkému zájmu ji ale museli přesunout do atria.

Paní Hana Ivanočková je přímo z Ostravy-Poruby, části města, kde je fakutní nemocnice. Cítí, že lidé jsou teď více vystrašeni. „Vidíte to na těch lidech. Děcka hodí prskavku a všichni sebou cuknou, co se děje. I tady v nemocnici – řemeslníci skládali nějaké železo a prásklo to a prostě všem cuknou nervy. Je to v podvědomí,“ říká paní Ivanočková.

Pavla Brisudová přišla na mši i s přítelem, popsala, jaké obavy prožívala. „Jelikož přítel leží na traumatologii, tak jsem se strašně bála. Myslela jsem, že je to na lůžkovém oddělení. Je to šílená tragédie a velmi mne to zasáhlo,“ přiznává paní Brisudová.

Mše začala zpěvem duchovních písní, celebroval ji pomocný biskup Martin David. Lidi vyzval, aby se za oběti střelby a jejich rodiny modlili.

„Teď je potřeba, abychom se s touto bolestí dokázali nějak vyrovnat, abychom ji dokázali nést. Život nemocnice musí pokračovat dál, nemocnice musí dál sloužit životu, přestože jsme tady byli svědky tragické smrti šesti lidí,“ řekl David.

Svoji soustrast s pozůstalými mohou lidé vyjádřit i v kondolenčních knihách. Jsou například na radnici v centru Ostravy nebo přímo v poliklinice.

autor: iha
Spustit audio

Související