VIDEO: V Beskydech u Trojanovic hořel les. S hašením pomáhal vrtulník a dvojplošník

26. duben 2019

Celkem 13 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo odpoledne a večer u požáru lesa u Trojanovic. Hořelo na ploše až 15 hektarů mezi beskydským sedlem Pindula a Malým Javorníkem. Požár se obešel bez zranění, škoda byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je v šetření.

„Na počátku byl v pátek 11 minut po poledni nahlášený požár 20 metrů čtverečních lesní mýtiny. Kvůli suchu a silnému větru se ale oheň velmi rychle rozšířil až na konečnou plochu 15 hektarů ve velmi svažitém a často obtížně přístupném terénu,“ řekl dnes po 20:00 mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

I kvůli omezené možnosti dojezdu cisteren k hořícím plochám po úzkých lesních cestách hasičům pomáhal zhruba od 14:00 policejní vrtulník z Brna, který měl v podvěsu bambi vak s vodou. Ten plnili v nedaleké nádrži hasiči.

„Později přilétl na pomoc z Jihlavy dvouplošník ve správě ministerstva zemědělství. Ten vzlétal s vodou z letiště v nedalekém Frýdlantu nad Ostravicí. Oba stroje shodily vodu na les celkem 38krát,“ dodal Kůdela s tím, že hasiči dostali požár pod kontrolu kolem 18. hodiny.

V noci zůstanou na kontrolu požářiště a případné hašení dvě jednotky dobrovolných hasičů společně s hlídkami lesních pracovníků. Ráno se rozhodne o dalším postupu.

autor: tif
Spustit audio

Související