Víte, kde dnes u nás najdete hulány? Stáj mají v Klimkovicích

17. březen 2015

Pořídili si uniformy, mají svůj erb, zástavu a stáj plnou svižných koní. Tak to vypadá u kavaleristů v Klimkovicích u Ostravy. Jsou to novodobí huláni - nadšení milovníci koní a vojenské historie.

Potkáte je hlavně na bitevních polích při rekonstrukcích dobových vojenských střetů. A poznáte je celkem snadno. Na hlavě takzvané opeřené čáko, nablýskaná uniforma, kopí, šavle a osedlaný rychlý kůň. Tihle huláni jako by vypadli z historické knížky.

„Hej, hej, huláni, malované děti. Nejedna panenka za nimi poletí,“ prozpěvuje milovník vojenské historie a taky velitel regimentu Zdeněk Ševčík. Za jeho hulány byste museli do Klimkovic u Ostravy a to, co se o jízdních kavaleristech zpívá v písničce, platilo prý staletí zpátky a platí i dnes.

Huláni z Klimkovic

„Co jiného by mělo táhnout než uniforma? A to není jen o uniformě, to je i o osobnosti toho chlapa. Najděte mi chlapa vyzbrojeného, který to umí na koni, umí se chovat, umí zářit, má vystupování. U toho počítače nevím, jestli někoho najdete,“ dodává další koňák a zakladatel stáje Vlastimil Dostalík.

Huláni byli příslušníci polské jízdní kavalerie. Sloužili taky v habsburské armádě a potkali byste je na napoleonských bitevních polích.

Hulánská stáj v Klimkovicích je jediná svého druhu a tuhle vojenskou parádu křísí se vším všudy. Shání uniformy, výstroj i výzbroj a jezdí po Evropě na historická bojiště.

Více uslyšíte o kavaleristech v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pořadu najdete v iRadiu.

Huláni z Klimkovic
Spustit audio