Víte, kde najdete takzvané Zadní hory?

9. prosinec 2014

Byli jste někdy na výletě v takzvaných Zadních horách? Pokud netušíte, kam vás zveme, pak hledejte mapy a bedekry o Beskydech. Oblast horských samot a osad popisuje nová kniha Okrašlovacího spolku Rozhledna.

Umíte si představit život na horské samotě, vysoko v kopcích Moravskoslezských Beskyd? Po staletí se moc neměnil, horaly musela uživit malá políčka anebo zvířata na pastvinách. Své věrné mají hory i v dnešní době a mnoho lidí se taky vrací na místa, kde život prožili jejich předkové.

Pan Lubomír Jančura  ukazuje předky horaly. Na Gruň jezdil za rodinou od dětství, ale usadil se tu teprve nedávno

Přesvědčila se o tom autorka tohoto článku. Zadní hory navštívila a do rukou taky dostala knihu vydanou Okrašlovacím spolkem v Čeladné. Je plná fotografií a příběhů z horských chalup a osad. Autorem publikace s názvem Osady a samoty Zadních hor je publicista Petr Andrle.

„Beskydy před dvěma nebo třemi staletími byly neprostupným pralesem. Mám teď na mysli cestu okolo Ostravice směrem k slovenské hranici. Sem přicházeli lidé, kteří se zde usídlili a žili zcela zvláštním způsobem života, protože je to místo muselo uživit. Takže ve chvíli, kdy měli jednu krávu nebo několik ovcí, kozy, vytvořili si systém jakéhosi vlastního zásobování a po staletí takto žili. Jsou známy případy lidí, kteří nikdy nesešli dolů do nížiny,“ říká Petr Andrle.

Zadní hory za oknem

A co vlastně znamenají Zadní hory? „Předním horám se říká horám od Lysé až po Radhošť a jsou to všechno tisícovky. A to, co je za nimi, jsou vlastně hory Zadní. A je to taková rozvolněná krajina plná různých pastvin, lesíků a kopečků,“ vysvětluje publicista. Takže Zadní hory jsou část Moravskoslezských Beskyd kolem Ostravice, Čeladné, Krásné, Morávky, Starých Hamrů, Bílé až k Horní Bečvě a slovenské hranici.

Publicista Petr Andrle přizval ke svým výpravám po osadách a horských samotách i řadu spolupracovníků. Chodili od chalupy k chalupě, fotografovali a taky poslouchali příběhy.

Některé z nich vám zprostředkoval rozhlasový magazín Křížem krajem. Poslechněte si je v přiloženém audio souboru – viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku.

Pohled na Gruň
Spustit audio