Vodu ze starého dolu chtějí využít v Horním Městě na Bruntálsku

24. leden 2023 16:04

V Horním Městě na Bruntálsku chce vedení radnice začít využívat vodu ze starého rudného dolu. Obec by tak mohla ušetřit třeba na zalévání zeleně nebo za vodu pro místní hasiče. V tamní staré štole je voda celý rok. Jak je kvalitní a jak je zásoba vydatná, teď zjišťují odborníci z Akademie věd ČR.

Asi 50 metrů pod zemí ve štole sv. Antonína Paduánského je přibližně 80 cm vody. „Tím, že nebyla pořádně zima a pršelo, voda tady nastoupala. Nicméně až skončí to období oblevy a zmizí srážky, vody ubyde a potom se dá tady chodit v gumácích,“ říká Radovan Kukutsch z Akademie věd ČR.

Radovan Kukutsch zpracovává studii důlních vod v Horním Městě na Bruntálsku. „Jak se chovají, jaký je jejich chemizmus, jak stoupají a klesají... Vyústěním toho všeho je, že se nejen podařilo podzemí naskenovat a díky tomu 3D skeneru dát do souvislosti věci, které nebyly z map patrné, ale hlavně to, že je tady všeobecná shoda na myšlence využití té vody tady,“ dodává Kukutsch.

Podle nezávislého starosty Horního Města Kamila Macha by vodu mohli používat třeba hasiči. „V době, kdy se nám voda neustále zdražuje a začíná být její nedostatek, vidíme velkou příležitost využít tu vodu z podzemí. Sice není pro pitné účely, ale jako užitková voda by byla plně dostačující,“ zdůvodňuje podporu myšlenky starosta.

V současné době řeší, která místa jsou vhodná pro umístění čerpadel. „Máme v úmyslu tuto vodu využívat jednak pro náš hasičský záchranný sbor, případně pro zalévání obecní zeleně a úpravu čištění místních komunikací,“ dodává Kamil Mach.

Obec zatím nemá přesně spočítáno, kolik by využívání důlní vody stálo a jestli by se vyplatilo.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio

Související