Volná lůžka na covidových JIP má už jen několik nemocnic, praktici mají další vakcíny

16. březen 2021 12:11

Většina nemocnic v Moravskoslezském kraji už nemá v souvislosti s covidem ani jedno volné lůžko na jednotkách intenzivní péče. Jak potvrdil hejtman Ivo Vondrák (ANO), pro pacienty s těžkým průběhem nemoci zbývají poslední místa už jen ve fakultní nemocnici, Městské nemocnici Ostrava, anebo například bílovecké či bohumínské nemocnici.

Čtěte také

Zdravotnická zařízení proto musí podle něj za každou cenu počty lůžek navýšit. „Zdravotníci musí improvizovat a hledat cesty tím, že budou měnit standardní lůžka na lůžka, která budou mít možnost využít další systémy podpory dýchání. To je jediná možnost, co s tím můžeme dělat,“ uvedl hejtman.

Další vakcíny

V Moravskoslezském kraji se proti covidu očkuje už ve více než čtvrtině ordinací praktických lékařů. Je jich téměř 180. Praktičtí lékaři dostali pro své pacienty postupně zhruba 18 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca. Postupně také ubývá lidí v rizikových skupinách anebo profesích, kteří na očkování ještě nebyli.

„Z pohledu očkování občanů 80+ už máme pouze 555, kteří ještě nemají termín. Co se týká zdravotníků, těch je 592. To znamená, že je třeba, aby se přihlásili. A 6915 školských pracovníků také ještě čeká na svůj termín,“ dodal hejtman.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio

Související