Většímu zapojení praktiků do očkování proti covidu brání nedostatek vakcín

12. březen 2021 15:56

Nedostatek vakcín zatím brzdí očkování proti covidu u praktických lékařů. Očkovat mají starší lidi nad 70 let a také chronicky nemocné pacienty. Třeba v Moravskoslezském kraji ale některé ordinace požadované vakcíny ještě nedostaly. Jiné už naopak stihly vyočkovat všech sto dávek a čekají na další dodávky.

Paní Věra jde právě z očkování. Původně chtěla jít ke svému praktikovi, ale nakonec se rozhodla jinak. „Šla jsem do očkovacího centra, protože můj praktik mi řekl, že zatím nemá očkovací látku a že pokud chci být rychleji, ať se nahlásím. Už je mi skoro 77 let,“ říká.

Většina lidi v kraji byla právě jako paní Věra zatím naočkována ve větších očkovacích místech, i když zájem o očkování u svých praktických lékařů mají lidé velký. „Zájem pacientů je obrovský a vakcín nula nula nic. A kdy budou, nikdo neví,“ říká například praktický lékař ve Staré Bělé Václav Pika.

Čtěte také

Od minulého pátku mají praktici v kraji k dispozici 13.600 dávek vakcíny AstraZeneca, rozdělily se mezi 135 ordinací.

Všech skoro sto dávek už vyočkovala třeba praktická lékařka Marie Manoušková z Ostravy-Zábřehu. I když ani tady se na všechny zájemce nedostalo. „Někteří z těch 150 – já si to tady proškrtávám v seznamu – nemohli být očkovaní, protože třeba až v dubnu to budou tři měsíce po prodělaném covidu. Takže tam jsme počkali, ale nicméně vůbec to nevadí, protože vakcíny jsme dostali jenom sto seniorů sedmdesát plus. Takže nemáme pokryto těch 150 a doufáme, že další vakcínu dostaneme v dubnu,“ popisuje Manoušková.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vonráka (ANO) má ještě v březnu přijít přes 16 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca. Rozdělí se právě do ordinací praktických lékařů. „Vše je odvislé od toho, kolik dávek dostaneme. Je to prostě věc, která má jednoduchou odpověď. Kolik dostaneme, tolik rozvezeme,“ dodává hejtman.

Pro očkování u praktických lékařů by měla být určena i další vakcína – Johnson & Johnson. Ve větším množství by se měla do Česka dostat v dubnu.

Spustit audio

Související