Vražné na Novojičínsku pátrá po ztracené soše Johanna Gregora Mendela

11. únor 2022 09:38

Dvě stě let od narození Johanna Gregora Mendela možná Vražné oslaví objevením ztracené sochy. Pátrá po ni spolu s oderským vlastivědným spolkem i Vysokou školou báňskou v Ostravě. Podle dostupných informací měla být po odsunutí Němců odvlečena do nedalekého močálu. A odborníci tam teď měřením skutečně objevili anomálii.

Kousek od parkoviště u Mendelova rodného domu jsou v zemi zaražené dva kolíky. Je to místo, kde by se ztracená socha mohla nacházet. „Během průzkumu, který prováděla VŠB–Technická univerzita Ostrava (VŠB–TUO), jsme označili toto místo, kde by se socha mohla nalézat,“ říká starosta Gabriela Grzegorzová (nez.).

Kolíky označené místo, kde by ztracená socha mohla být

Zatím se nepodařilo o existenci sochy najít žádné písemné důkazy. Historicko-vlastivědný spolek v Odrách se ale při pátrání opírá o svědectví pamětníků. „Ústní podání jsou od pamětníků, kteří už dnes nežijí. Na základě jejich informací se nám podařilo třeba i v Hynčicích najít zapadlé havarované letadlo z druhé světové války. Takže ty informace jsou docela relevantní,“ vysvětluje Jiří Kucharz.

Jiří Kucharz pátral po informacích třeba i v nedalekých Mankovicích. „Podařilo se mi potkat se s pamětníkem, jehož otec přímo komentoval odklizení té sochy. Opravil nás v tom, že to nebyla socha ale busta. Zřejmě na nějakém podstavci, protože to tenkrát vláčeli końským spřežením. Musel to být nějaký velký monument,“ dodává.

Na průzkum terénu si potom spolek spolu s obcí pozvali odborníky z VŠB–TUO v čele s Martinem Kašingem. „Udělali jsme tam orientační měření pomocí elektrické odporové tomografie, kdy se vlastně do podloží zavádí elektrický proud, který se měří, zároveň se vyhodnocuje napětí. Z toho jsme schopni spočítat odpor pro různé části toho podloží. A na základě průzkumu jsme určili místo, kde by bylo dobré zacílit výkopové práce,“ vysvětluje Kašing.

Budova staré školy, kde Mendel chodil

Výkopové práce musí obec konzultovat s archeology. „Nemůžeme jen tak kopat, kde se nám zlíbí, ale musíme si požádat o povolení. Na tom se pracuje. Uvidíme, co se nám podaří najít. Byli bychom rádi, kdybychom něco odhalili, našli k těm oslavám,“ dodává starostka.

Jestli se socha skutečně nachází v místě bývalého močálu a dnešního parkoviště, bude jasné na jaře, kdy obec výkop chystá.

Spustit audio

Související