Vrtulník záchranářů musel v Ostravě nouzově přistát, pilota oslnil laser

11. leden 2022 10:54

Posádku zdravotnického vrtulníku z Ostravy ohrožoval neznámý člověk laserem. Záchranáře ve výšce 300 metrů oslňoval z ostravského obvodu Stará Bělá nebo z jeho okolí. Událost se stala 6. ledna, policisté informaci zveřejnili dnes.

„Skutku se dopustil dosud neznámý pachatel, okolo 16:50 v Ostravě-Staré Bělé nebo v jejím blízkém okolí úmyslně oslňoval laserem pilota záchranářského vrtulníku a jeho osádku,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková. Stroj byl v té chvíli zhruba ve výšce 300 metrů. Pilot byl nucen nouzově přistát.

Trasa vrtulníku ozářeného paprskem ve čtvrtek 6. ledna

Vrtulník se vracel ze Vsetínska, kde záchranáři pomáhali při úrazu dětského lyžaře, kterého nakonec nemuseli transportovat. „V tomto případě se stroj vracel z ostrého zásahu, čili na palubě byla kompletní posádka,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

On i Michalíková se shodli na tom, že jde o velmi nebezpečný jev, který může skončit nehodou. I proto policisté žádají veřejnost o pomoc a spolupráci. „Jakákoliv informace související s tímto činem může přispět k jeho objasnění. Své poznatky mohou lidé telefonicky oznámit prostřednictvím tísňové linky 158,“ uvedla Michalíková.

Podobné incidenty moravskoslezští policisté v posledních letech řešili dvakrát. Oba se staly v roce 2013 a terčem útoku se vždy stal policejní vrtulník.

autor: Andrea Brtníková | zdroj: ČTK
Spustit audio