Výbuch v ostravské chemičce BorsodChem MCHZ zranil jednoho člověka

27. duben 2023 12:26

Hasiči zasahují v ostravské chemičce BorschodChem. Vidět je hustý černý kouř. Podle mluvčí krajských hasičů Kamily Langerové tam došlo k výbuchu ethylanilinu.

„Naše jednotky momentálně ochlazují nádrže, zavírají přívody a můžeme potvrdit jednu zraněnou osobu,“ uvedla krátce před polednem mluvčí hasičů. Dodala, že evakuace nebyla nutná a ani lidem v okolí podle hasičů nehrozí žádné nebezpečí kvůli úniku chemických látek.

Technický manažer chemičky Aleš Hanslík potvrdil, že místo výbuchu je stabilizované. „Práce byly prováděny na zařízení, které nebylo v provozu. Při následném požáru došlo k tlakové vlně, to znamená k jakési explozi. Jakmile to bude možné, na místo vstoupí vyšetřovací tým a následně bude vydána zpráva, co se na místě přesně stalo,“ upřesnil manažer.

BorsodChem MCHZ produkuje suroviny pro výrobce polyuretanových, pryžových, farmaceutických, zemědělských či potravinářských výrobků. Hlavní produkt anilin slouží jako základní surovina pro výrobu výchozího polotovaru ve výrobě polyuretanových hmot, které se používají hlavně v automobilovém a stavebním průmyslu. Podnik má téměř 400 zaměstnanců.

Spustit audio