Vyloučených lokalit je v Ostravě pořád stejně. Na práci s rodinami chybí peníze

10. květen 2023 07:07

Třináct vyloučených lokalit v Ostravě – minimálně za posledních 5 let je to pořád stejný počet. I když někde ubyly, jinde vznikly, součet je tak stále stejný. Ve vyloučených lokalitách v Ostravě žije sedm a půl tisíce lidí, velká část z nich jsou malé děti.

Lucie Škvaridlová z ostravského magistrátu zná všech 13 vyloučených lokalit. Teď jsme v okolí ulice Jílové v Přívozu, podle ní v jedné z nejhorších. Před ubytovnou potkáváme Světlanu, samoživitelku se čtyřmi dětmi. „Dneska mě vyhodil, takže musím do zítřka odejít. Kam půjdu, nevím. Dneska je takový den, že se nehnete, ani na azyláky, nic,“ říká.

Za ubytovnu platila přes 17 tisíc korun. Za běžný byt by zaplatila méně, ale těch je nedostatek. Z posledního sčítání přitom vyšlo, že 800 obecních bytů je prázdných. Na jejich rekonstrukci ale chybí peníze. „Kdyby tady byl podpora ze strany státu, tak si dovedu představit, že dokážeme během několika let dostat ty byty k lidem,“ říká vedoucí ostravského sociálního odboru Zdeněk Živčák.

Vyloučených lokalit je v Ostravě pořád stejně. Ta v Kunčičkách podle sociální pracovnice Lucie Škvaridlové patří k těm, které jdou nahoru. „Je tady silná skupina aktivních obyvatel, kteří tady bydlí už dlouho a snaží se pro tu lokalitu něco dělat, aby se zlepšila,“ popisuje Škvaridlová.

To potvrzuje i obyvatelka Jolana. Společně tu uklízejí odpadky, chybí jim ale hřiště pro děti. „Chtěli jsme něco pro děcka a chtěli jsme si to i sami postavit, ale nepovolili to,“ krčí rameny paní Jolana.

Podle vedoucího sociálního odboru Zdeňka Živčáka jsou vyloučené lokality přehlížené i ze strany státu. S nadějí teď vyhlížejí připravovaný zákon o podpoře bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj tam zapracovává podporu nájemních bytů, bez ohledu na to, v jaké lokalitě stojí.

Spustit audio

Související