Výstava betlémů v Příboře připomíná čtení komiksu

23. prosinec 2014

Procházet výstavu betlémových scén Muzea Novojičínska v Příboře je docela podobné čtení komiksu. Místo komiksových okýnek máte vitríny s jednotlivými betlémovými scénami a místo bublin s texty si k výjevům přiřadíte úryvky z barokních knih.

Muzejníci v Příboře tentokrát starodávné betlémy představili netradičně. A jak jsme zjistili, ukázat chtěli i lidovou zbožnost a silné emoce.

„Výstava se jmenuje podle úryvku textu z příborského kancionálu Do jesliček panna chudičká dala synáčka svého. Název plně odráží téma výstavy, protože jsme ji celou postavili na základě barokních textů,“ vysvětluje Václav Michalička, kurátor výstavy a šéf příborské pobočky Muzea Novojičínska.

Několik betlémů je postaveno a vystaveno několik. Pak to ale mají rozebráno do jednotlivých scén. Návštěvník koukne do vitrín, do jejich jednotlivých pater a přečte si text, který k tomu patří, aby té scéně rozuměl.

„Ty betlémy byly dějové. Ježíšek se objevil v jesličkách, potom se měnil, kdy Panna Marie ho měla v klíně, když se přišli klanět tři králové. A pak se setkáme s Ježíškem na oslíku, když utíkají do Egypta. Takže i ty betlémy byly velice dynamické, jako jsou dynamické i ty barokní texty,“ dodává Michalička.

Myslíte, že se kvůli betlému a příběhu narození Ježíše Krista dá v kostele ztropit výtržnost? Pár století zpátky se přesně tohle u jesliček stávalo. Proč se tak dělo a které postavy nemohly chybět v základní sestavě betlémových scenérií, se dozvíte při poslechu našeho magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku).

Spustit audio