Vzpomínka na tankistu Mikuláše Končického

26. prosinec 2016

I když už měl vysoký věk, stále si zachovával nadhled a noblesu. Tankista Mikuláš Končický zemřel před rokem. Na tohoto osvoboditele Ostravy a další jeho spolubojovníky jsme vzpomínali v magazínu Křížem krajem.

Ostrava přišla v uplynulých 12 měsících o všechny tankisty, kteří ji na konci dubna 1945 osvobodili - Karla Šeráka, Bedřicha Opočenského a Mikuláše Končického.

Právě na posledně jmenovaného vojáka, který zůstal Ostravě věrný až do smrti, jsme vzpomínali s historikem Viktorem Grossmannem, spoluautorem knihy o generálu Končickém.

„S panem generálem jsem se setkal více než dvacetkrát od roku 2011 do roku 2015. Ta naše setkání pro mě byla daleko víc než jen práce nebo zábava. Bylo to úžasné. Neustále si zachovával prvorepublikovou noblesu, takový styl jednání, které dnes není úplně běžné. Stavěl se velmi poctivě k našim rozhovorům a snažil se, aby výsledné paměti měly co největší historickou hodnotu,“ říká Grossmann.

Historik Viktor Grossmann nahrával a přepisoval dlouhé hodiny vzpomínek Mikuláše Končického do vloni vydané knihy Bez nároku na slávu.

Tankista Mikuláš Končický prošel bitvami na Dukle, u Jasla a Ostravsko-opavskou operací. Zažil tvrdé boje, při kterých umírali jeho kamarádi, přesto nikdy nesklouzl k pomstě.

„On k tomu přistupoval značně racionálně. Svou službu v armádě vnímal jednak jako vlasteneckou povinnost, ale také jako práci, takže se na to dokázal podívat i z nějakého nadhledu. Nebojoval z nenávisti. Bojoval se silným pocitem odpovědnosti. To znamená, že pokud nemusel, tak toho nepřítele nelikvidoval,“ dodává historik.

Velitelé tanků Mikuláš Končický (vlevo) a Bedřich Opočenský (vpravo)

Mikuláš Končický zemřel vloni 13. prosince. V červenci a říjnu tohoto roku pak odešli i zbývající dva ostravští tankisté – plukovník Karel Šerák a generál Bedřich Opočenský.

„Pan Končický vzpomínal na to, jak vytahoval zapadlý tank Bedřicha Opočenského na Dukle. Mnohokrát si pomohli v bojové situaci. Scházeli se samozřejmě dál i po válce a zůstávali velice aktivními ve společnosti až do svého pozdního věku,“ říká Grossmann.

autor: Michal Polášek
Spustit audio