Alej dobra nad Hrádkem vás dovede až ke zvoničce svatého Izidora

14. květen 2024

Z dobrých nápadů se rodí dobré věci. Někdy dokonce celé aleje. Přesně takovou Alej dobra byste našli na kopci nad slezskou obcí Hrádek, cestou na Filipku. Roste v ní 41 jabloní krajových odrůd, jedna hrušeň a jeden javor klen. Alej je symbolem pospolitosti místních obcí. Každá z nich zasadila jeden strom.

A kousek pod alejí stojí zvonička svatého Izidora. S nápadem zatraktivnit turistickou stezku z Hrádku na Filipku přišli manželé Anna a Jaroslav Rychtárkovi. Ti v tomto klidném horském koutu žijí a provozují nedalekou chatu Hrádek.

Zvonička sv. Izidora je romantická za každého počasí

Nejprve se pustili do budování zvoničky. Tím splnili slib, který dali sami sobě, když před třemi desítkami let opustili Karvinou a šli na jednu z nedalekých horských chat. Své problémy pak řešili u malé lesní kapličky. A nyní chtěli vytvořit podobné místo, kde by se rádi zastavovali jak místní, tak turisté. Což se podařilo.

Tajemná socha světce se zvonkem plnícím tajná přání

Zvonička stojí už od roku 2012. Její zvon zní jásavě do kraje. A lidé si mohou odpočinout buď přímo u ní, anebo na balvanech se znameními zvěrokruhu, které jsou rozmístěny v jejím okolí. Svatý Izidor pak ochraňuje všechny zemědělce, děti a rodiny. Také proto si sem snoubenci přijíždějí říci své Ano a občas se tady koná i mše.

Tím však plány manželů Rychtárkových neskončily. Přemýšleli, čím ještě vylepšit další část pozemků, která jim na kopci patří. A přišla na to paní Anna. Vysázíme netradiční alej, jako poctu dobrým lidem, kteří tady žijí.

Sázet se začalo v listopadu 2014. Každý starosta jedné z obcí na Jablunkovsku si vylosoval konkrétní strom, který pak zasadil. Každý další rok přibydou další tři jabloně starých krajových odrůd. Ty už sází člověk, kterého nominují právě starostové a který se nějakým způsobem zasadil o dobro a rozvoj svého kraje.

Čtěte také

Stromky na větrném kopci sice rostou pomaleji, než v údolí, ale vhodně zvolené staré krajové odrůdy jabloní a také jedné hrušně drsnější podmínky zvládají dobře. Starší stromky tak už rodí. A nejvíce jablek prý loni bylo na jabloni jeptišce.

Turisté mohou v aleji v klidu posedět na lavičkách mezi stromy, ochutnat jejich plody a ještě si přečíst tabulky, ze kterých se dozvědí vše o konkrétním stromku a také který dobrý člověk jej vysadil.

Spustit audio