Z havíře kočím. Karvinský důchodce je sám turistickou zajímavostí

17. srpen 2016

Originální postavou karvinského turistického ruchu je důchodce Valter Broda. Už několik let vozí zájemce po městě kočárem. Bývalý havíř dává svému dvojspřeží pokyny ve slezském nářečí a pro návštěvníky z jiných regionů je tak možná větší zajímavostí, než samotná kočárová jízda.

Kočárová jízda Valtra Brody začíná prakticky v místní části Olšiny, ve stájích. Ty kdysi patřily hraběti Larischovi. Usměvavý důchodce je na jízdu vždy pečlivě připravený.

Musí být také dokonalý řečník, protože musí s turisty i pohovořit. „Snažím se. Kdo má zájem, tak tomu povím, co vím. A můžu vám říct, že víc jak 90 procent lidí komunikuje, z čehož i já mám radost. Je tady i hodně Poláků a i když nemluvím polsky spisovně, tak se vždy domluvíme,“ říká se smíchem.

Slezským nářečím udává pokyny i svým koníkům. „V Čechách se používá doprava hot, u nás heta. Doleva se říká čehý, my říkáme čihy,“ vysvětluje.

Valter Broda vozí po Karviné turisty už desátou sezónu

Valter Broda už je v důchodu. Předtím ale dlouhé roky pracoval na šachtě. „Maturitu mám na zemědělské škole, jenomže to víte, okolnosti – chtělo se postavit domek, no tak jsem šel na šachtu. A pak jsem si toho vážil, osmihodinová pracovní doba, koně jsem měl doma,“ vzpomíná.

Koně a šachty si ale až tak nejsou úplně cizí, protože v dávné minulosti byli koně důležití i při dobývání uhlí. „Byli to menší koníci, protože jednak ty sloje byly menší, takže tak vysocí koně, jak vidíte tady, ve stáji nebyli. Byli to takoví větší poníci. A lidé tam s nimi byli sžití, dlouhá léta. Ještě počátkem 20. století koníci v dolech sloužili,“ dodává pan Broda.

Valter Broda letos v kočáře symbolicky oslaví jubileum. Karvinou jezdí už desátou sezónu.

autor: ada
Spustit audio