Z hradu Starý Jičín uvidíte na Praděd, Helfštýn i Radhošť

11. květen 2016

Strážní věž s vyhlídkou a pozůstatky mohutných kamenných zdí. Tak dnes vypadá hrad Starý Jičín, který býval až do 17. století významným opevněním na Jantarové stezce. V posledních letech obec Starý Jičín svou dominantu na kopci postupně rekonstruuje a život do prostor zříceniny přinášejí během sezóny i nejrůznější kulturní akce.

Hrad Starý Jičín vznikl někdy na přelomu 12. a 13. století. Byl postaven na místě původní dřevěné tvrze a díky své strategické poloze a širokému výhledu do okolí plnil především vojenskou úlohu jako ochrana Jantarové stezky.

„Strážní věž je uzavřená rozhledna, které na léto otevíráme okna. Máme tam instalované dalekohledy, takže návštěvníci, když si zakoupí vstupenku do strážní věže, mají neomezené možnosti ty dalekohledy používat,“ říká kastelán Arnošt Pokorný.

Momentálně jsou vám k dispozici dva dalekohledy. Když je dobré počasí, dohlédnete až na Praděd, na Helfštýn, svatý Hostýn, Radhošť i na Javorník.

Hradní věž prošla rekonstrukcí v druhé polovině devadesátých let. Obec postupně pokračuje v rekonstrukci hradních zdí. V prostorách zříceniny se během turistické sezóny koná celá řada kulturních akcí.

„Já jsem tady nějakých devět let a když jsem tady přišel, tak o té zřícenině kromě skalních příznivců nevěděl prakticky nikdo. Ale když jsem založil webové stránky a hrad propagujeme také na Facebooku a v médiích, tak povědomí lidí je dnes už mnohem větší,“ dodává kastelán.

Kamenný pranýř u silnice připomíná hrdelní právo obce

Pranýře stávaly na náměstích nebo u frekventovaných cest, aby mohli být odsouzení co nejsnazším terčem. V 18. století některé z pranýřů na náměstích ustoupily mariánským sloupům, všeobecně se likvidovaly ve velkém v rámci josefinských reforem.

Kamenný pranýř

Ve Starém Jičíně se historický pranýř dochoval dodnes. Dokazuje, že obec od středověku až do 18. století využívala nižší právo hrdelní. Představitelem práva býval rychtář, osoba žalobní. Na něj se směl obrátit každý a rychtář ho musel vyslechnout.

Malé věci jako hádky a sousedské rozbroje soudil rychtář sám. Větší věci jako loupeže, krádeže, vraždy, manželské nevěry nebo spojení se zlými duchy soudil purkmistr s konšely za účasti rychtáře, který vedl soudní knihu. Obviněného vyslýchali pomocí práva útrpného. Když se nechtěl přiznat, napínali ho na skřipec, lámali mu kosti a různými způsoby jej mučili.

Čtěte také

Kamenný sloup ve Starém Jičíně stojí u silnice od Nového Jičína, kudy kdysi vedla císařská cesta. Na hladkém dříku je dodnes zachovalé železné oko, které sloužilo v minulosti pro uchycení řetězu.

Další podrobnosti a zajímavosti o Starém Jičíně uslyšíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

autor: čan
Spustit audio