Z Liptaně po letech zmizí velká černá skládka

9. srpen 2005

V obci Liptaň na Krnovsku dokončují rekultivaci černé skládky. Hromady odpadků, které tam během let navozili chalupáři a lidé z okolí, už překryla zemina. Plochu zatravnili a čeká ji zalesnění. Celá akce přišla na 150 tisíc korun.

Skládka v místní části Liptaně Bučávka hyzdila okolí řadu let. Původně legální skládka tuhého komunálního odpadu fungovala oficiálně do roku 1996. Lidé se však neobtěžovali vozit odpadky jinam a tak se lokalita změnila v obrovskou černou skládku. Situace už byla neúnosná.

Obec zahájila rekultivaci a teď už území skládky vypadá úplně jinak, říká starosta František Tománek. "Byl vykopán příkop, který oddělí část silničního tělesa od skládky, aby se nestalo, že voda z toho pozemku poteče na silnici a bude dělat naplaveniny. Dnes je celý terén bývalé skládky zasvahován, všechny nebezpečné složky jako pneumatiky, plasty, kamení byly vysbírány a začala se navážet zemina. Na jaře bychom měli území zalesnit."

Logo

Jak starosta Tománek dodává, černá skládka byla ostuda. Hromady odpadků nedaleko silnice nebyly pro Liptaň dobrou vizitkou. Zvláště proto, že obec jako jedna z prvních v regionu začala provádět sběr separovaného odpadu.

Rekultivace černé skládky přišla na 150 tisíc korun, náklady na zalesnění by měly pokrýt dotace z krajského úřadu a ze státního fondu životního prostředí.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio