Začala sanace areálu bývalých Válcoven plechu ve Frýdku-Místku

19. listopad 2019 15:45

Po dlouholeté průmyslové činnosti tam zůstala znečištěná část pozemků u někdejší spalovny. Město už mezitím opět začalo s vlastníkem areálu jednat o jeho budoucím využití. Uvítalo by třeba jeho  přeměnu na plochu pro podnikatele, protože průmyslové zóny ve městě jsou obsazené.

Jde o zhruba desetihektarový pozemek bývalého závodu 17 - Válcovny plechu. Průmyslová výroba trvající 180 let nezůstala bez následků. „Na brownfieldu je jedno místo, které je klasifikováno jako stará ekologická zátěž. Sanace na tomto místě už probíhá a financuje ji vláda,“ říká Barbora Černá Dvořáková, mluvčí společnosti Liberty Ostrava, která frýdeckomístecký areál vlastní.

A chce ho prodat. Už dříve o tom jednala s městem. „My už jsme v minulosti se statutárním městem Frýdek-Místek uzavřeli ústní dohodu o tom, že brownfield prodáme městu k budoucímu rozvoji. Do jednání ale zasáhl prodej ostravské huti, který trval až do letošního července. V jeho průběhu nebylo možné s majetkem disponovat. Nyní už ale opět jednáme a spolu s představiteli města se budeme snažit najít řešení, které bude oboustranně přijatelné,“ dodává mluvčí huti.

Město by podle náměstka primátora Jakuba Míčka (ANO) uvítalo, kdyby se nevyužívaný areál proměnil na průmyslovou zónu. A vznikla tam nová pracovní místa. Definitivní rozhodnutí, jestli město areál koupí nebo se bude podílet na jeho rozvoji, třeba rozšiřováním inženýrských sítí, zatím nepadlo.

„Nejednali jsme prioritně o tom, že by to koupilo město, protože je to velký areál. A pokud by se našel nějaký investor, který by tam sám vybudoval nějakou průmyslovou zónu, tak by nám to prospělo jako městu,“ říká Míček.

Rozhodující bude podle náměstka Míčka cena, za jakou Liberty městu areál nabídne. Nejde o prázdnou plochu. Stojí tam staré průmyslové stavby. O případném nákupu areálu má vedení města jednat tento týden.

autor: iha
Spustit audio

Související