Začala Tříkrálová sbírka. Koledníci dorazili i do rozhlasu

5. leden 2015
Dobré odpoledne

Patnáctá Tříkrálová sbírka začala. Do ulic našich měst a obcí vyrazili první koledníci, přejí lidem vše dobré v novém roce a přitom prosí o dar na pomoc potřebným a nemocným. Přivítali jsme je i v našem studiu.

Koledníci v převlecích Kašpara, Melichara a Baltazara vyšli do ulic pro příspěvky na podporu domácí hospicové péče a dalších charitních služeb. Z Diecézní charity ostravsko-opavské dorazili koledníci i k nám, do studia Českého rozhlasu Ostrava a jak jinak než s koledou.

V posledním ročníku sbírky se v rámci celé České republiky podařilo vybrat rekordních téměř 83 milionů korun, o rok dřív to bylo necelých 77 milionů.

„V rámci naší diecéze to bylo přes 13 milionů a v Ostravě téměř jeden a půl milionu korun,“ upřesnil v živém rozhlasovém vysílání ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo. „A byli bychom velmi rádi, kdyby se nám té částky podařilo docílit i v letošním roce,“ dodal.

Peníze ze sbírky budou v Ostravě použity například na vznik tréninkových prostor pro sociálně aktivizační činnosti, které charita realizuje pro uživatele startovacích bytů a azylových domů. Další peníze půjdou na mobilní hospic svatého Kryštofa nebo na provoz chráněných dílen.

Na naší facebookové stránce pak najdete video ze studia.

autoři: ČRo Ostrava , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.