Zahrajte si laudoncaching. Expozice vojevůdce Laudona vzdělává i baví

17. listopad 2016

Pobíhající děti, které cosi hledají mezi modely děl nebo diorámaty slavných bitev. Tak to občas vypadá v novojičínské expozici slavného generála Laudona. Její pracovníci vymysleli hru zvanou laudoncaching. Děti při ní hledají tajné kódy ukryté ve všech místnostech.

Skupinka osmi dětí právě v jedné z místností Laudonovy expozice prohlíží všechny předměty. Jsou tady dělové koule, koberce, sud.

„Na tom listě vidíte, že tu jsou různá prázdná okénka. Vy do těchto okének budete muset zapisovat kód, který tady v expozici najdete,“ vysvětluje dětem průvodkyně Návštěvnického centra Nový Jičín Kristýna Zetková.

Kristýna Zetková děti neúnavně provází a pomáhá jim. Co vlastně děti hledají? „Jedná se o hru laudoncaching, což je obdoba klasického geocachingu, tedy hledání kešky. V našem případě se nehledá keška, ale hledají se čtyřmístné kódy, které si potom dětí zapisují do herní karty,“ popisuje princip hry.

Kód na rámu okna děti zvlášť potrápil

Děti při hře poskakují po kachličkách. Na herním plánu totiž mají znázorněné, kde mají přibližně hledat a právě to číslo kachličky jim napoví, v které části té dané expozice se konkrétní kód nachází.

„Z těch vyplněných políček jim vzejde vlastně tajenka a na základě té tajenky děti obdrží od nás drobnou odměnu,“ dodává Zetková.

„Mi se na té hře líbilo, že jsme hledali ty kódy, chodili jsme po těch dlaždicích a že jsme se nehádali,“ hodnotí hru na konci Lukáš.

„Jeden kód byl zajímavý v tom, že byl schovaný za oknem, takže to skoro nešlo vidět, ale to bydlo zákeřné,“ dodává Míša, kapitán jednoho z týmů.

Laudoncaching si kromě škol mohou zahrát také rodiny s dětmi. Pokud úspěšně projdou všemi třemi úrovněmi obtížnosti, dostanou cínového vojáčka.

Jeden z kódů je pod vitrínou
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související