Zájem o palivové dřevo výrazně roste. Některé firmy nestíhají doplňovat zásoby

24. září 2022 06:10

Jeden telefon za druhým teď vyřizují majitelé dřevařských firem. Hlásí se jim totiž zájemci o palivové dřevo. Neodrazuje je ani vyšší cena, která se oproti loňsku zvedla i o dvojnásobek. Topení plynem anebo elektřinou je v době energetické krize totiž vyjde dráž. Velký nárůst zákazníků evidují třeba firmy v Ostravě.

V areálu jedné z dřevařských firem v Ostravě panuje čilý pracovní ruch. Zaměstnanci se tady v těchto dnech prakticky nezastaví. „Práce máme hodně vzhledem k tomu, že zima se pomalu ale jistě blíží,“ říká majitel firmy Tomáš Kukučka.

Do areálu neustále přijíždějí nákladní automobily. „Kolikrát tady ještě čekají, než to dřevo naše výrobní linka připraví a naloží. Je tady opravdu čilý ruch,“ dodává Kukučka.

Zájem se teď zvyšuje, jdou cítit dopady energetické krize. Lidé hledají jiné alternativy jak topit. „Má to velký dopad – my jsme zaznamenali obrovskou poptávku, která se začala projevovat už v březnu, kdy byla zima ještě v nedohlednu, ale lidé tušili, co se bude dít. To byl telefon za telefonem,“ vzpomíná majitel firmy.

Řada lidí se na novou topnou sezonu začala připravovat s předstihem. Patří mezi ně třeba Filip Kostka z Ostravy: „Pět měsíců, šest měsíců jsem vyhledával dobré ceny nebo něco, co bude na skladu, a objednat to.“

Některé dřevařské firmy potvrzují, že kdo zaváhal, teď už palivové dřevo může shánět velice těžko. „Teď už je to s křížkem po funuse. Suché dřevo už není a to, co se teď kácí, je až na další sezónu jako topení, protože je to mokré,“ dodává prodejce dřeva z Opavska Robert Budirský.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související