Zájemců o ubytování v domovech pro seniory přibývá. Dočkají se na Opavsku

12. leden 2020 05:00

V Moravskoslezském kraji se stále prodlužují pořadníky na domovy pro seniory. Moravskoslezský kraj potvrdil, že ve svých zařízeních napočítal téměř dva a půl tisíce zájemců. Pro ně ale není místo a musí čekat. Proto přibývá obcí nebo firem, které chtějí rozšiřovat kapacity domovů pro seniory anebo stavět úplně nové. Například na Opavsku.

Před Vánoci jsme natáčeli v domově Vila Vančurova v Opavě. Děti se pochlubily novými básničkami a obyvatelé domu tleskali často. Už brzy tady ale budou slyšet spíše demoliční stroje. Zmizí ještě teď v lednu omšelá a prázdná přístavba. Nahradí ji úplně nové byty, které budou obsazené zřejmě velmi rychle.

„Máme v pořadníku 80 lidí, nejsme schopni uspokojit potřeby obyvatel Opavy. V rámci města je 150 neumístěných, takže ta výstavba jde ruku v ruce s poptávkou. Je to třípatrová budova, kde zvýšíme kapacitu z 69 na 120 míst celkové kapacity,“ uvedl ředitel domova Miroslav Glos.

A to už jsme kousek za Opavou v obci Branka. Tady se původní takzvaný trněný mlýn změní na garsonky a malé byty. Investorem bude obec. „Plánujeme vybudování 12 bytových jednotek pro naše seniory, kteří třeba zůstanou sami nebo se ocitnou v nějakých životních těžkostech,“ dodává starosta Branky Michael Rataj (STAN).

Podobné plány má i mnoho dalších obcí. Úplně nový domov pro seniory chystají třeba Bolatice na Hlučínsku. Protože jde ale většinou o nemalé investice, dá se předpokládat, že budou přibývat pozvolna a pořadníky zájemců zůstanou plné jmen ještě hodně dlouho.

autor: mrk
Spustit audio

Související