Jak dlouho se dnes čeká na umístění do domovů pro seniory?

27. listopad 2015
Dobré odpoledne

Vyšší věk, zhoršení zdravotního stavu a často i omezená soběstačnost. To jsou důvody, proč se lidé stěhují do Domovů seniorů, kde mohou využívat nejrůznější sociální a zdravotní služby.

Vyměnit ale vlastní byt a domácnost za Domov pro seniory představuje velkou životní změnu. „Je to těžké, ale každý jsme nějaký. Lidé by měli zvážit všechny klady a zápory, jelikož přestěhováním do domova dojde k výrazné změně jejich dosavadního životního stylu a ztrátě části jejich soukromí,“ upozorňuje v rozhovoru ředitel Domova pro seniory Slunečnice v Ostravě Radek Baran.

Výhodu má podle něj určitě ten, kdo má v pořádku své rodinné vztahy a za kým bude rodina chodit. „A kdo byl zvyklý na jakýkoliv hromadný pobyt, někde jezdit, společně se stravovat, ten má taky velkou výhodu. Protože přeci jen ten, kdo je trošičku větší individualista, bude mít větší problém,“ dodává ředitel.

Pane řediteli, tím už jste naznačil, kteří senioři se vlastně s touto životní změnou vyrovnávají nejlépe...

Každý uživatel vnímá tu životní změnu jinak. Někteří uživatelé si zvykají na nové prostředí a nové podmínky rychleji, u jiných má období adaptace delší trvání. Obecně by se dalo říci, že snadněji se přizpůsobí uživatelé, kteří si uvědomují potřebu pomoci v situacích, kdy už nejsou schopni se o sebe postarat.

Nakolik se mohou v domovech pro seniory věnovat senioři právě dále svým koníčkům, zálibám, tomu, co je těší?

Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Uživatelům je dán dostatečný prostor pro to, aby se i nadále mohli svým koníčkům věnovat stejně jako v domácím prostředí. Snažíme se jim současně vyplnit i jejich čas různými volnočasovými aktivitami, které mohou v průběhu dne navštěvovat.

Pro naši větší představu – jak vůbec je nastaven každodenní režim v domovech pro seniory? Nakolik je to zařízení a nakolik je to opravdu útulný domov?

Určitě nenutíme nikoho vstávat v určitý čas. Službu poskytujeme tak, aby uživatel mohl žít svůj život co nejvíce podobný tomu, který vedl ve svém domácím prostředí. Pořád ale aktivizujeme klienty, aby se mohli obléct, učesat a jít na společný oběd do společné jídelny, která je současně využívána pro společenské události a pro návštěvy. Samozřejmě těm, co už nemohou ze zdravotních důvodů, umožňujeme zase využít stravu na svém pobytovém patře, kde máme kuchyňky, obýváčky a kde mohou poobědvat. A těm, kteří jsou na tom ještě hůř, podáváme stravu na pokojích.

Jak je to v současné době časově s vyřízením žádosti a umístěním do domovů pro seniory?

Je to individuální u každého poskytovatele. Ostrava má teď asi takových těch největších osm domovů, které zřizuje. A tady můžeme poskytnout čerstvé informace k poslednímu říjnu, kdy evidujeme1640 aktivních žádostí, to znamená už prošetřených, a přijato k tomuto dni bylo pouze 355 uživatelů. To číslo hovoří také o tom, že samozřejmě je vidět – to slyšíme ze všech médií – že prostě populace nám stárne a bude to horší a horší, že bychom potřebovali více mladých lidí, ale nicméně pokud mám správné informace, tak město chystá výstavbu nového domova pro seniory, protože skutečně jich bude ještě potřeba.

Podle těch čísel je žadatelů zhruba čtyři až pětkrát více než uspokojených žádostí...?

senior

Ano, přesně tak.

Jaká je čekací doba konkrétně u vás v domově?

Je to různé. Tady se musíme zájemcům o službu vysvětlit, že skutečně se snažíme vybírat podle těch sociálních šetření lidi, kteří mají tu největší potřebnost se dostat k nám do domova. A tady ta potřebnost se zkrátí, když my to všechno včas vyřídíme, třeba i na dva, na tři měsíce.

Ale samozřejmě někdo čeká i rok, rok a půl. Myslím, že delší čekací doba už není. Je to samozřejmě podle té naléhavosti toho příjmu. Ale to lidé neradi slyší, všichni by to chtěli zajistit teď hned.

autor: čan
Spustit audio