Zámek Nová Horka ve Studénce se po velké rekonstrukci otevřel návštěvníkům

28. září 2020

Zámek Nová Horka ve Studénce na Novojičínsku je přístupný veřejnosti. Od války sloužil k sociálním účelům. V roce 2016 ho ale převzalo Muzeum Novojičínska, které ho opravilo do původní podoby.

Návštěvníci si zámek budou moci prohlédnout už od října. Čeká na ně třeba unikátní knihovna rodu Vettrů s více než 4000 svazky. Do knih z až 16. století budou moci návštěvníci také nahlédnout.

„Osahat si jednotlivé svazky při prohlídkách možné nebude, ale mnoho knih máme naskenovaných a budou součástí našich informačních kiosků, takže návštěvníci si budou moci prohlédnout tyto naskenované publikace,“ vysvětluje kurátorka zámku Andrea Kožuszniková.

Prohlídkový okruh ukáže návštěvníkům v podstatě celé přízemí. „Expoziční okruh je provede zámeckou knihovnou, můžou se těšit na prohlídku sala terreny, původního zahradního sálu, který byl plně rekonstruován a restaurován v předchozích třech letech,“ řekl ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita.

Čtěte také

Hned vedle sala terreny je instalována interaktivní expozice věnovaná nedaleké přírodní památce Kotvice. V zámecké kapli lidé uvidí mimo jiné původní oltář z druhé poloviny 19. století, jenž byl pro novohoreckou kapli vyroben po požáru zámku v roce 1857, který schvátil její původní barokní mobiliář.

Obnova zámku už přišla téměř na 70 milionů korun, z nichž 26 miliony přispěly evropské zdroje a zbytek šel z krajské pokladny. Rekonstrukce zahrnovala celkovou obnovu fasád a interiérů prvního patra zámku, úpravami prošel i zámecký park.

Zámek bude v říjnu otevřen denně kromě pondělků od 09:00 do 17:00, vstup bude zdarma. Od listopadu do března budou návštěvy možné na objednání.

autoři: Tomáš Pika , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.