Zámek v Hradci nad Moravicí zpřístupní nové prostory

12. červen 2009

Zámek v Hradci nad Moravicí dnes veřejnosti zpřístupní nové prostory. Jedná se o tři zrekonstruované místnosti tzv. Bílého zámku, o kuřárnu, kulečníkový pokoj a čajový salonek. Zámecký areál v Hradci nad Moravicí patří mezi nejoblíbenější v Česku.

Návštěvníky sem každoročně láká zachovalý Bílý a Červený zámek. Oba jsou zasazeny do malebné krajiny. Empírová budova Bílého zámku prochází rekonstrukcí už od roku 1979. V roce 1996 byly zpřístupněny první opravené interiéry a dnes se k nim přidávají další tři místnosti.

Jednou z nich je kuřácký salón z konce 19. století. "Vidíme tady stůl, u kterého se sedělo, popíjelo kafe. Jsou tady kuřácké potřeby, to znamená fajfky, doutníky, křesadlo, popelníky," popisuje kastelán zámku Radomír Přibyla.

S kuřárnou sousedí kulečníkový salón. Dominuje mu dobový kulečníkový stůl z 19. století. V místnosti najdeme také řadu rozmanitých stolních her. "Když už někdo třeba neměl chuť čichat cigaretový dým, mohl si tady zahrát i karty, šachy nebo jiné stolní hry," dodává kastelán.

Oba už zmíněné salóny jsou velmi honosné. Využívali je členové knížecí rodiny Lichnovských a jejich nejbližší hosté. Setkávala se zde především pánská společnost. Dámám byl pak určen čajový rokokový salónek.

Všechny tři místnosti budou slavnostně otevřeny dnes ve 13:00.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu