Zaměstnanci Liberty Ostrava zůstanou doma další týden

2. leden 2024 15:05

Zaměstnanci ostravské huti Liberty se zítra do práce nevrátí. Vedení firmy termín posunulo o týden na úterý 9. ledna. Potvrdila to mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Ostravská huť Liberty je mimo provoz od předminulého týdne, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií. Zaměstnanci budou dál dostávat plnou mzdu.

Čtěte také

„V současné chvíli zaměstnance informujeme o tom, že pokračují od 3. do 8. ledna na takzvané jiné překážce na straně zaměstnavatele, a to dle zákoníku práce. V souladu s naším restrukturalizačním plánem obnovení provozu závisí na dosažení dohody se společností Tameh Czech,“ říká Zajíčková.

„Zaměstnanci Tamehu zůstávají doma na takzvaných překážkách,“ doplnil pro ČTK mluvčí Tamehu Patrik Schober.

Tameh má více než 300 zaměstnanců, huť Liberty Ostrava i s dceřinými firmami zhruba 6000. Do práce nadále chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě, nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. Od října má huť v teplém útlumu také svou poslední fungující vysokou pec.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

autor: Martin Knitl
Spustit audio