Zásahů Horské služby Beskydy přibylo. Do frýdeckomístecké nemocnice míří desítky zraněných

21. únor 2019

Zimní sezona je ještě v plném proudu a střediska v Beskydech jsou napěchovaná lyžaři. Jarní prázdniny tam teď tráví lidé z různých koutů republiky a to je poznat i ve frýdeckomístecké nemocnici. Právě na tamním urgentu totiž zranění lyžaři a turisté z Beskyd často končí.

„Když jsem o víkendu sloužila, měli jsme samé pacienty z Prahy, z Brna, Zlín dokonce a hodně z Jeseníků, dojíždějí tady,“ říká lékařka chirurgie urgentního příjmu v nemocnici ve Frýdku-Místku Kateřina Plocová.

Na tomto oddělení je pořádně rušno. Denně tu ošetří v průměru přes 120 pacientů. „Asi 80 z nich jsou úrazy z lyžování, horských túr a běžek,“ dodává lékařka. Zraněné tu přitom občas přivezou ještě zabalené v rukavicích, bundě a s lyžáky na nohách. „Horská služba je ošetří, zabalí do vakuové matrace a až u nás podle rentgenů to můžeme sundat,“ dodává.

Lidi s vážnějšími úrazy pak záchranáři převážejí do ostravské fakultní nemocnice. Pokud je to nutné a počasí to dovolí, letí pro ně i vrtulník. „Byly těžké úrazy hlavy, páteře. Méně je zatím úrazů spojených se srážkou a velké řezné rány,“ říká šéf Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Počet zásahů podle něj v této sezoně mírně narostl, lidí na horách je totiž více. I díky množství sněhu, které po mnoha letech přeje i běžkařům. „Možná i pět let jsme neměli tolik sněhu,“ dodává.

Do terénu s nabitým mobilem

Každý, kdo se vydá do hor, by neměl zapomenout na plně nabitý telefon. „Pokud jsou lidé ve volném terénu, to znamená běžkaři nebo chodci, tak doporučení je aplikace Záchranka, která usnadní orientaci a nalezení těch lidí, pokud už se stane nějaký úraz, nebo zůstanou v terénu,“ říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

I tento víkend odhaduje horská služba, že díky jarním prázdninám bude ve střediscích v Beskydech poměrně hodně lidí. Prázdniny příští týden začínají například dětem na Novojičínsku či části Prahy.

autor: iha
Spustit audio

Související