Zdravotní ústav v Ostravě vyvinul přesnější metodu k testování protilátek proti koronaviru

16. květen 2020 05:00

Virologové ostravského zdravotního ústavu vyvinuli vlastní metodu pro zjišťování protilátek proti koronaviru. Podle nich je přesnější, než dosavadní komerční testy a rychlotesty. Jejich metoda má pomoci zejména pacientům s rizikem vážného průběhu nemoci covid-19.

Čtěte také

Virusneutralizační test je podle virologů nejpřesnější metodou pro stanovení protilátek proti virům. „Vyšetřuje se ze vzorku séra nebo plazmy a jde o nejpřesnější metodu pro stanovení protilátek proti virům. Slouží proto jako potvrzovací test. Na rozdíl od rychlotestů a běžných komerčních testů zjišťuje takzvané neutralizační protilátky, což jsou přímo takové, které mají ochranný účinek proti virové infekci,“ vysvětlil princip fungování testu mluvčí ústavu Michal Pistolas.

Pro test se používá živý virus SARS-CoV-2 a buňky, které jsou k infekci vnímavé. Ke směsi viru s buňkami se přidá vzorek pacientovy krve a testuje se, zda protilátky v ní obsažené dokážou buňky ochránit před infekcí. Touto metodou lze změřit i množství těchto protilátek. Podle Pistolase ústav dostal od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k nakládání s virem.

Čtěte také

Mluvčí doplnil, že při současné neexistenci vakcíny ani schválené antivirové léčby je v popředí zájmu použití plazmy dárců, kteří už nemoc covid-19 prodělali. Se stanovením vhodných dárců pomůže právě virusneutralizační test, protože léčebný efekt může mít pouze plazma dárců, kteří mají dostatečné množství neutralizačních protilátek.

Vedoucí oddělení virologie Hana Zelená neví o tom, že by takový test měla jiná laboratoř. „Naše laboratoř má obecně s těmi neutralizačními testy dlouholeté zkušenosti. Děláme to na spoustu jiných virů. Ta metoda je principiálně stejná, jen se použije jiný virus,“ doplnila Zelená. Náklady na test jsou zhruba 600 korun.

Test se dá využít také ke stanovení hladiny těchto protilátek v populaci a ke zjištění stavu promořenosti.

autoři: Tomáš Pika , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související