Zmatky kolem ošetřovného: Kdo má dále nárok? Ptali jsme se advokáta Tomáše Krásného

15. květen 2020

Kolem ošetřovného panují zmatky. Školy a školky se postupně otevírají a mnozí rodiče teď nevědí, zda mají i nadále nárok na jeho čerpání, pokud zrovna jejich dítě do školy nepůjde. Na podrobnosti jsme se ptali ostravského advokáta Tomáše Krásného.

Problematickým bodem jsou v tomto případě školky. Jejich provoz by měl být plně obnoven, a tudíž by mělo platit, že dítě do školky má možnost jít. A tak rodič ztrácí nárok na ošetřovné, je to tak?

Obecně tahle premisa by měla nově platit, avšak ten právní předpis, tak jak byl schválený, má spoustu výjimek. To znamená, do školky nemusí jít děti, pokud nastanou podmínky zákonně uvedené. Nejzásadnější asi je, pokud dítě žije s osobou, která je výrazně ohrožena nákazou koronaviru – to jsou ty osoby, které mají určité zdravotní dispozice, jako je cukrovka, těžká obezita, chronické onemocnění plic – a pak jsou to osoby jako prarodiče či osoby starší 65 let.

Čtěte také

Takže pokud rodiče mají děti a sami mají tahle zdravotní omezení nebo žijí s nimi v domácnosti osoby, které takové omezení mají, tak v takové situaci dítě do školy, do školky nemusí a rodiče i nadále mohou zůstat s dítětem doma a neztrácí nárok na ošetřovné.

U škol se výuka neobnoví v plném rozsahu a žáci do nich půjdou na základě dobrovolnosti. Zůstane nárok na ošetřovné i přesto, že dítě do školy nepůjde, i když je zdravé a lidé žijící s ním ve společné domácnosti také nepatří do žádné rizikové skupiny?

K tomu se dá říct, že v podstatě do konce června u nás přestala existovat povinná školní docházka, tak jak je nyní koncipována. Je to na principu dobrovolnosti. V rámci schvalování v poslanecké sněmovně tam přibyly ještě další podmínky, které vlastně výrazně usnadňují možnost rodičů i nadále čerpat ošetřovné – to jsou ty tzv. provozní důvody, pro které pro ty rodiče není možné dítě do školy dávat. To znamená, buď škola prohlásí nebo uvede, že nemá dostatek míst, aby vyhověla těm hygienickým a zdravotním podmínkám, nebo není schopna zajistit výuku v takovém rozsahu, že by rodič mohl jít do práce. Tak i v těchto případech může dítě zůstat doma a rodič s ním a bude dál pobírat ošetřovné, které zůstalo ve výši 80 procent.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Související