Železničáři plánují elektrifikaci trati ze Studénky do Štramberku. Modernizace zrychlí cestování

11. duben 2017
Dobré odpoledne

Téměř 40 tisíc obyvatel tří měst na Novojičínsku by mělo zhruba do šesti let cestovat do Ostravy mnohem rychleji než teď. Železničáři chtějí opravit a elektrifikovat lokální trať do Štramberku a zrušit nutnost přestupování ve Studénce. Po opravách nádraží volají také radnice podél trati.

Na peróně kopřivnického nádraží čeká na malý motorák asi 10 lidí. Mezi nimi pan Jiří. Říká, že každý týden jezdí přes Ostravu až do Krnova.

„Ve Studénce čekám – dneska tam budu čekat 20 minut. Do Krnova je to s těmi přestupy dvě a půl hodiny. Kdyby se to urychlilo, tak jsem tam třeba za hodinu a půl,“ říká pan Jiří.

Motorové vlaky vyrobené před více než 30 lety ve vagónce ve Studénce právě v tomto městě končí a lidé musí na nádraží přesedat. V průměru tak cestování do Ostravy trvá tři čtvrtě hodiny. Po elektrifikaci to bude jenom zhruba půlhodina.

„Zkrácení jízdních dob se docílí přesměrováním a prodloužením páteřní linky z Mostů u Jablunkova právě do Štramberku bez nutnosti přestupu ve Studénce,“ říká Kateřina Šubová, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

Štramberské nástupiště ve Studénce znají všichni cestující z lokálky

Elektrifikace by měla stát téměř 2,5 miliardy korun. Investice je podle prezidenta Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslava Vyky příkladem dobrého projektu. „Předpokládám, že počet cestujících může vzrůst až na trojnásobek současného stavu,“ míní Vyka.

Součástí elektrifikace má být oprava všech stanic. Včetně nevábného podchodu pod kopřivnickým nádražím. Jsou tady posprejované zdi, na zemi odpadky. Někteří místo používají jako veřejnou toaletu. Nicméně aspoň tady svítí světlo.

Podchod pod kopřivnickým nádražím

„Jedna z vizí je tento podchod prosvětlit, otevřít do volného prostranství, aby tam bylo více denního světla,“ nastiňuje kopřivnický místostarosta Stanislav Šimíček (KDU-ČSL).

Představu kopřivnické radnice chce místostarosta prosadit už do první fáze stavby. Ta má začít po roce 2020.

Zastávka Skotnice na trati Studénka - Veřovice
autor: Michal Polášek
Spustit audio